Gyakorlatilag választaniuk kell az iskola és a sportegyesület között a helyi utánpótlás korosztályú labdarúgóknak. Vitázik ugyanis a JSE elnöke és a korábbi utánpótlás edző, a jelenleg az iskolai csapatokat felkészítő Nikházi Árpád. Az iskolások ezalatt országos kupát nyertek, az egyesület több utánpótlás korosztályú csapata pedig nem is edzett.

Lánccal, lakattal lezárt kapukat találtak az iskola focicsapatai, amikor edzeni mentek a sportpályára – igaz ettől még elhódították múlt héten az országos Góliát Kupát. A láncreakció oka, hogy az utánpótlással évek óta sikeresen foglalkozó Nikházi Árpád és az egyesület útjai különváltak, mivel, ahogy Tesch Ferenc elnök mondja, nem egyeztek a terveik.

Teschék választani

A távozott edző az iskolai sportkörben azonban tovább folytatta a munkát. A JSE elnöke szerint ez megosztotta a gyerekeket és a szülőket, akik megerőltetőnek ítélték, hogy mindkét edzésre járassák gyermekeiket. A legtöbben az iskolai foci mellett döntöttek, ennek eredménye, hogy a tavaszi idényben komoly létszámgondok jelentkeztek az egyesület utánpótlás korosztályainál. 25 gyermek távozott a klubtól, így – az U-13-as korosztályt leszámítva – az edzések is elmaradtak. NIkházi Árpád szerint ez a szám magasabb, ő ötven körüli létszámot becsül.

Az iskolások ezután nem juthattak eszközökhöz a sportegyesületnél, így volt, hogy kapuk helyett pulcsikra játszottak. Az elnök szerint az váltotta ki a lelakatolást, hogy Nikházi Árpád nem számolt el távozásakor megfelelően az egyesület felé a nála lévő sporteszközökkel, illetve korábban mind az iskola, mind az egyesület felé lejelentette ugyanazt a heti két edzési órát – így, állítja az elnök, az óradíjat is kétszer vette fel. Ezekért nem bocsátotta rendelkezésére az egyesület eszközeit a sportkör edzőjének, és így a kupára készülő diákoknak sem.

„Egészséges kompromisszumot szeretnénk összehozni, úgy, hogy az iskolának és a sportegyesületnek is kedvezzen, csak ebben nem partner az az ember, aki az iskolai részét viszi.” – utalt Nikházi Árpádra Tesch Ferenc elnök. „Én megpróbáltam mindent, az iskola igazgatójával beszéltem, az Oktatási-, Kulturális-, és Sportbizottság elnökével beszéltem… sajnos fel év sem volt elegendő arra, hogy bárki is a helyes irányba terelje Nikházi Árpádot. Remélem, hogy az új bajnokság kezdetére sikerül elszámolnia, és akkor minden visszaáll az eredeti kerékvágásba.”

A másik oldal

Nikházi Árpád határozottan cáfolta az elnök állításait. Hangsúlyozta, az egyesület nem is vezetett nyilvántartást korábban az edzésekről, ezért a kimutatás magában is lehetetlen. Ennek ellenére közölte, hogy ő még a nagycsapat edzésszámánál is jóval több foglalkozást tartott az utánpótlásnak, nemhogy még az előírtnál is kevesebbet. Az eszközökkel pedig, mint mondja, elszámolt igaz, azóta sem kapott hivatalos jegyzőkönyvet erről, csak ígéreteket. Hozzátette, inkább az egyesület tartozik neki: bérrel és köszönőlevéllel. De nem ezt tartja a legfontosabbnak, hanem azt, hogy gátolják a valódi munkát. Mint mondta, nyitott arra, hogy egy tárgyalóasztalnál, esetleg nyilvánosság előtt jussanak dűlőre.

Szerinte az ellentét ott kezdődött, hogy ő az év elején önállóan gazdálkodó utánpótlás-nevelő egyesület ötletével kereste meg Tesch Ferencet. „Szerettem volna engedélyt kérni arra, hogy egy utánpótlás klubot hozzunk létre Jánossomorján, teljesen az egyesületen kívül, külön elszámolással. Ebbe nem ment bele az elnök.” – mondta Nikházi Árpád.

Eltűnt emelet

A helyi labdarúgásban évek óta egymásra épül az iskolai és az egyesületi ág. A sportkörben mindenki megismerkedhet a focival, és egyben kiválogathatóak a tehetséges gyerekek az egyesület számára. E rendszer jelenlegi működésképtelensége a legnagyobb ára a kialakult helyzetnek a sportkör vezetője szerint.

Az egyesület szeptemberben felrázná az utánpótlás korú gyermekeket, megújítva a korcsoportokat. Új edzővel és népszerűsítő programokkal jelentkeznének. Ha ugyanis nem sikerül megtartani a korcsoportokat, akkor a szabályok szerint a JSE a legalacsonyabb csoportba eshet vissza. Ez azonban nem történhet meg, mondta az elnök.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-