A tanév lezárultával már a jövő évi gyermeklétszámot kalkulálják az iskolák. Idén nem jelezte még egy jánossomorjai szülő sem, hogy az Andauba járatná gyermekét szeptembertől, igaz, ezúttal az ottani iskolavezetés sem szorgalmazta ezt annyira, mint tavaly februárban. Most a mosonszolnoki önkormányzat kínál kedvező feltételeket a környékbeli települések elsőseinek.

Jól sikerült a tanév annak a három jánossomorjai diáknak, akik Andauba járnak iskolába szeptember óta. A szomszédos osztrák település általános iskolájában még hátravan egy hét a vakációig. Egyikük, Koncz Máté elmondta az elején kicsit nehéz volt németet tanulni, aztán így a végére belejött a nyelvtanulásba, és már nagyon tetszik neki.

Térségi képzés

Lorenz Pelzer iskolaigazgató azt hangsúlyozta, az első hónapokban igyekeztek megkönnyíteni magyar diákjaik dolgát, külön németórákkal és kiscsoportos tanulással is. „Célunk mindig az volt, hogy az egész térség számára képezzük a diákokat és a fiatalokat. Ehhez nagyon fontos a többnyelvűség, amit jelenleg az EU is rendkívül fontosnak tart és támogat. Ez a mi diákjaink számára is nagy kihívás – mondta az igazgató – Hiszen itt az angol mellett második idegen nyelvként magyart tanulnak a diákok.”

A következő tanévtől azonban úgy tűnik, újabb jánossomorjai diákjuk nem lesz az andauiaknak. Ebben az is közrejátszhat, hogy megszűntek az iskola tavaly még égető létszámgondjai. Akik ebben a tanévben oda jártak, ők viszont maradnak.

Kevesebben jöttek

A jánossomorjai iskolákban a most kimaradók helyén ősztől összesen 48 új kisdiák kezdi meg legelső tanévét a városban. Ez 31-gyel kevesebb ahány nyolcadikos idén elhagyta az intézményt. Csupán egy gyermek érkezik hozzánk Újrónafőről a 11-ből, ahol tavaly megszűnt az iskola. Bár Jánossomorja próbálta meggyőzni az ottani szülőket, a többiek mégis Mosonmagyaróvárra és Mosonszolnokra íratták gyermeküket. Akik Mosonszolnokon már iskolabuszt és ingyenes tankönyvet is kapnak. Ráadásul minden elsősnek 10 ezer forint körüli összeget ad az önkormányzat tanévenként, amit a ballagáskor vehet fel a kisdiák. Jánossomorja és Újrónafő között ugyan közös iskolafenntartói társulás működik, de ettől még a szülők szabad döntése, hogy hova íratják be a gyereküket.

Hiányzol is meg nem is

Bella Zsolt, a Körzeti Általános Iskola igazgatója elmondta: „A társulást természetesen ez nem fenyegeti, az iskolabusz-normatíva az itt marad, viszont az egy főre eső normatíva azt az iskolát illeti meg, ahova beíratják a gyerek.” Jelen esetben tehát Mosonszolnokot. A tízzel több gyerek összesen több mint másfél millió forinttal több állami normatívát jelentene az iskolának, ám az összeg hiánya gondot nem okoz az intézménynél.

J.V. – V.V.- H.T.

-hirdetés- -hirdetés-