Stand (r) (német) – állóhelyzet (magyar) / A tavalyi ígéretek ellenére nem nyílik meg idén nyáron a strand: Már csak októberre várható az évek óta húzódó munkálatok befejezése. Az építtető cég szerint most nem az ő hibájukból áll a beruházás.

A csúszás oka, hogy E.on Áramszolgáltató Zrt. február óta csak ígéri, de nem kezdi el a villamos hálózat kiépítését. Ezért nem tudják folytatni a megkezdett munkákat. Bíznak azonban abban, hogy hamarosan elkezdődik a villamosítás.

A téli, szokatlanul magas vízállás miatt a strand terveit át kellett alakítani, feljebb emelni a leendő épületeket és feltölteni a strandot, hogy ne okozzon gondot a későbbiekben egy hasonló emelkedés. De mára ez is elkészült. Az ivóvíz és szennyvíz csatornázása és a kerítés felállítása mellett egy fokozatosan mélyülő partszakaszt is kialakítottak már, ám ott továbbra is tilos a fürdőzés – valószínűleg jövő nyárig.

Kis strandtörténet

Túllépett határidők, folyamatos tárgyalások, hiányzó engedélyek, be nem tartott ígéretek, lassacskán formálódó terep a bányánál és elégedetlen fürdőzők. Körülbelül ennyiben foglalható össze a mosonszentjánosi kavicsbányánál építendő strand nem éppen rövid története.

A szentjánosi bányató stranddá alakítása már a rendszerváltás utáni években felmerült. Tíz éve, hogy a kapuvári székhelyű Geos Aqua Kft. előszerződést kötött az önkormányzattal a kavicsbánya szabad stranddá alakítására, amit három évvel később, 2001-ben véglegesítettek. Ekkor a beruházó állította, hogy a jánosi közönség a következő év nyári szezonjában már élvezheti a szabad strand adta lehetőségeket. A szükséges engedélyek megszerzése után elkezdődtek a tereprendezési munkálatok, azonban az építkezés akadályba ütközött. A területen avar kori sírokra bukkantak, pontosabban arra, amit hagytak belőle a munkagépek. Az ebből következő jogi huzavona után az ásatás költségeit – mintegy másfél millió forintot – az építtető Kft.-nek kellett volna állnia, ennek azonban nem tettek eleget, így nem kapták meg az építkezéshez szükséges engedélyt. A fennálló bonyolult jogi helyzet tovább késleltette a tervek kivitelezését. 2005-ben egy másik, a már említett – és idő közben megszűnt – Geos Aqua Kft.-ből kiváló cég kapta meg a strand beruházói jogát. Azóta számos tárgyalást tudhat maga mögött Jánossomorja Város Önkormányzata és a beruházó. Időközben elévült a cég építési engedélye, ennek ismételt megszerzése szintén hátráltatta a munkálatok megkezdését. Kovács-Galavics Frigyes, az építtető cég képviselője, aki szinte minden nyilatkozatában külső, tőlük független okra hivatkozott a késedelmeket illetően, bár elismerte, hogy ők is hibáztak; mindig bizakodóan nyilatkozott a strand építéséről, ígérve, hogy az éppen kijelölt határidőre befejezik a munkálatokat. Ez máig nem történt meg. A strand kialakításának tervét mindössze egy tábla, és rövid szakaszon drótkerítés jelzi.

Munkatársunktól

Kapcsolódó cikkeink:

Már címeiben is sokatmondó listát közlünk azok számára, akik bővebben kíváncsiak a strand történetére.
-hirdetés- -hirdetés-