Három jánossomorjai csapat öt serleget hozott el a járási gyerek-tűzoltóversenyről, ahol tizennyolc Mosonmagyaróvár környéki gárda mérte össze rátermettségét pénteken. A versenyt idén városunkban rendezték, és a helyi iskola egy fiú- és két lánycsapattal is képviseltette magát.

A jánossomorjai Önkéntes Tűzoltóegyesület közreműködésével, a mosonmagyaróvári hivatásos, önkormányzati tűzoltóság szervezte és bonyolította le, házigazdaként pedig dr. Kurunczi Károly polgármester nyitotta meg a helyi focipályán az idei gyerek-tűzoltóversenyt.
Az évek óta megrendezett versenyre Jánossomorja két éve tudott először lánycsapatot is kiállítani, idén pedig már kétcsapatnyi lánytűzoltója is van a városnak.
Az első versenyszámban a motoros szivattyút kell összeszerelniük a gyerekeknek, aztán a tömlővel a tábláig rohanni, és addig locsolni, amíg fel nem villan a lámpa. A staféta nevű szám pedig egy akadályokkal nehezített váltófutás. Mindez persze időre. A siker a technikai felszereltségen és a sok gyakorláson múlik.
„Egy jó, működőképes fecskendő, akár kétütemű, akár négyütemű, is csak akkor ütőképes, ha a csapat megfelelő mennyiségben gyakorol.” – vélte Sallai Péter, a mosonmagyaróvári városi tűzoltóparancsnok.
A helyi csapatok már egy hónappal a verseny előtt elkezdték a gyakorlást, az Önkéntes Tűzoltóegyesület tagjainak irányítása alatt. „Mi ezt már átéltük, mi is szép eredményeket értünk el annak idején, gyerek és felnőtt csapatokban is, ez megmarad bennünk, és továbbadjuk a fiataloknak.” – mondta a JTV-nek Gáspár Imre, helyi önkéntes tűzoltó. A gyerekeknek pedig, saját bevallásuk szerint, nem is annyira a győzelem a fontos, mint inkább az, hogy jól érzik magukat. “Ez egy jó szórakozás.” – mondta Harasztos Márta. Persze azért a győzelmet is óriási pacsolással ünnepelték meg, a tűzoltásra való vízben. Tíz település tizennyolc csapatából ugyanis végül a két jánossomorjai lánycsapat közül az egyik harmadik, a másik első helyezést ért el, a fiúk pedig szintén a legjobbnak járó serleget vehették át. A lányoknál a bősárkányiak lettek a másodikak, a fiúknál pedig Lébény és Lipót csapatai követték a mieinket a képzeletbeli dobogón. A győzelemmel együtt járt két megyei különdíj is, a verseny legjobb fecskendőszereléséért, és a legjobb összesített fiú-lány eredményért.

A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltóknak csak tizennyolc emberük van. Ekkora állománnyal kell garantálniuk a körzetükbe tartozó hetvenkétezer ember biztonságát. Ezért számítanak a települések helyi önkénteseinek munkája, akik gyorsabban a helyszínre tudnak érni. Az óvári parancsnoksághoz tartozó területen huszonhat falunak vannak önkéntes tűzoltói, és tizenhat településsel együttműködési megállapodást is kötöttek a hivatásosok. Így a szívükön viselik az utánpótlás nevelését is, ami az ilyen versenyeken is látszik. Az ifjú tűzoltók versenyének minden évben más település ad otthont, jövőre Hédervár várja majd a csapatokat.

JV

-hirdetés- -hirdetés-