Év végi növendékhangversenyével gyakorlatilag lezárta a tanévet a helyi Alapfokú Művészeti Iskola kedd este. Az intézmény a változás nehéz, ám eredményes évét tudhatja maga mögött: Bár a tanulók létszáma 15%-kal csökkent, tanszakból és tanárból is kevesebb van, a magasabb állami követelményeknek eleget tesznek.

Kedd este majd harminc műsorszámot adtak elő az iskola diákjai az intézmény évzáró növendékhangversenyén. Az öt fellépő csoportban kicsi és nagyok is megmutatták hangszeres játékukat, hallhattunk Csajkovszkij, Schubert, Mendelssohn de Elvis Presley szerzeményeket is a népdalok, és a Marina, vagy a My fair Lady Csudijója mellett.

Nem mindenki zongorázhat

Az iskola számára létfontosságú és nehéz év keserűséggel és sikerekkel is zárult, mondta el az igazgató, Dravetzky István, idézve az önkormányzatnak nemrég beadott éves intézményi beszámolóját: A szigorodó állami szabályozásnak megfelelendő kénytelenek voltak megválni pár pedagógustól – a tanár kar fele cserélődött ki szeptember elsejével – és átalakítani kisebb mértékben a képzést is. Így tanszakok is szűntek meg, Jánossomorján például gitárra sem járhattak ez évtől az érdeklődők és csökkenteni kellett a zongora tanszakon tanulók számát is. „Nem sikerült megfelelő számú tanérőt szerződtetni a zongoraoktatáshoz, és amennyiben ez így marad hosszú távon, akkor csak 8 zongorista tanulót vehetünk fel összesen telephelyenként, ami nagyon alacsony szám az igényekhez képest.”- mondta Dravetzky István. De a tánc tanszak is veszélybe kerülhet jövőre a tanárhiány miatt.

Csökkent létszámban

A 2006/2007-es tanévet 161, míg a 2007/2008-as tanévet 137 tanulóval indították, ami 15 százalékos csökkenést jelent. „Ez utóbbi létszám is csak azért maradt viszonylag ilyen magas, mert a rajkai telephelyünkön sok új tanulót sikerült felvennünk, szerintem emiatt most legalább két évig az átlagosnál kevesebben fognak oda jelentkezni – nyilatkozta az igazgató.

De az átalakítások következtében az ősszel zajló minősítő ellenőrzéseken sikeresen szerepelt az iskola, így 2007. december 18-án elnyerte a Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény címet.

Pályázni, pályázni, pályázni

Ezzel nagyobb állami források nyílhatnak meg az intézmény számára, részt vehetnek például az alapfokú művészeti intézményeknek létrehozott 16 milliárdos alap pályázatain. De más pályázatokon is sikerrel szerepelt már az iskola. 260 ezer forintos nyereményükből Rajkára egy xilofont, Jánossomorjára pedig egy balettszőnyeget vásárolhatnak a közlejövőben, míg korábban a helyi telephely egy szintetizátorral gazdagodhatott egy 60 ezer forintos pályázati győzelem után.

Kivált kép: Rajka?

Az iskola kiadásaink összege 2007-es pénzügyi évben 26 millió forintot tett ki, ebből a 14 milliós bevétel mellett a két önkormányzat hozzájárulása 12 millió volt. „Ebből a rajkai telephelyre eső rész 2,1 millió forint, ami egy millió forinttal több, mint a 2006-os év egyenlege. A 2008-as pénzügyi év rajkai tervezete is nagyjából 1,9 millió. A költségek ilyen mértékű emelkedése több rajkai képviselőben is felvetette már az önálló intézményfenntartás ötletét, de ez irányban még semmilyen lépést nem tettek.” – tette hozzá az igazgató.

Új épületrész, az volna csudijó

A jövőbeni terveket tekintve az immár stabilizált zeneiskola a művelődési házbeli épületrészének kisebb bővítését tűzte ki célul, hogy zavartalanná tehesse a dob oktatást, ami jelenleg a színpad mögötti helységben folyik, így az előadások, rendezvények alatt elmaradnak az órák. E mellett főként az ütősök hangszerparkjának részleges felújítását is tervezik, ami lehetővé tenné kamaradarabok előadását is.

HT

-hirdetés- -hirdetés-