Urológustól, sebész és kardiológus főorvostól, illetve gyógytornásztól kérhettek tanácsokat, akik ellátogattak az orvosi rendelőbe szombaton délelőtt. A második Tavaszi Egészségnapon olyan vizsgálatokra volt lehetőség, amelyekkel több betegségnek kiszűrhető, de kevesen végeztetik el őket maguktól. Pedig az erek vizsgálatával például akár egy infarktus is megelőzhető.

“Száz emberből kettő-három él valóban egészségtudatosan” – hangzik a lesújtó becslés dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvostól, a Tavaszi Egészségnap szervezőjétől. Épp ezért a kezdeményezés célja, hogy egyszerűbbé, elérhetőbbé tegye a különböző szűrővizsgálatokat azoknak is, akik amúgy nem fordulnának orvoshoz egy-egy kisebb problémával, vagy a megelőzést nem tartják annyira szem előtt, hogy egészségesen, tünetmentesen is elvégeztessék a szűréseket, hacsak nincs rá ilyen alkalom. A legtöbb betegség azonban annál jobban gyógyítható, minél előbb fedezik fel.
Az első ilyen egészségnapot tavaly tavasszal rendezték Jánossomorján. Az idein azonban már több orvos többféle szűrést végzett, és a résztevők száma is többszöröse volt a tavalyinak.

Dr. Bénes Tamás urológust például azért hívták meg az egészségnapra, mert az urológiai szűrés jellemzően azok közé a vizsgálatok közé tartozik, amelyekre az ember önszántából ritkán szánja rá magát, ha amúgy egészséges. Pedig a prosztatadaganat például akár egy vérvizsgálatból is megállapítható, egészen korai, tünetmentes stádiumban is. A tanácsadás mellet erre is lehetőség volt szombaton.
Dr. Takács János kardiológus főorvos arteriográfos vizsgálatot végzett, melynek során egy összetett vérnyomásmérési móddal megállapítható az érszűkület. Mivel a mérést végző számítógépes program igen drága, így ezt a vizsgálatot 3000 forintért végezte el a doktor az egészségnapon is. Az összes többi vizsgálat azonban ingyenes volt.
Dr. Wellner István sebész főorvos a nehezen gyógyuló sebekkel kapcsolatos tanácsadás mellett emlővizsgálatot is végzett, amelyet ugyan kellő gyakorlattal saját magukon is elvégezhetnek a nők a mellrák kiszűrésére, de mégiscsak biztosabb, ha orvos teszi ezt. Lehetőség volt még vérnyomás- és vércukorszint mérésre, hiszen ezek okoznak a leggyakrabban problémát. De egy gyógytornásztól is tanácsot kérhettek a látogatók végtagpanaszok mozgásterápiás kezelésével kapcsolatban.
A résztvevők – nagyobb részben az idősebb korosztály – elmondásuk szerint örülnek a kezdeményezésnek, és szívesen eljönnek, akár saját maguk megnyugtatására, akár azért, mert amúgy is el kellene menniük orvoshoz, de ilyen módon egyszerűbb. “Most is mentem volna Mosonmagyaróvárra megvizsgáltatni magamat, de ha kijönnek ide ugyanazok az orvosok, akkor kevesebb időt kell szánnom rá.” – mondta Mátyás Ferenc.

JV

 

-hirdetés- -hirdetés-