Újjáépül a mosonmagyaróvári mentőállomás, ezalatt a kocsik két ideiglenes telephelyről indulnak majd. E miatt azonban nem érkeznek később a helyszínre a mentők az eddig megszokottnál. Térségünkben, országos szinten is kiválóan, negyed órán belül ott a segítség minden betegnél – és ez nem változik, ígérik a mentősök.

Ma még a mosonmagyaróvári állomásról indul a risztott mentő, azonban már nem sokáig. Hamarosan ugyanis teljesen új épületet emelnek a régi helyén. A mostani bázist még 1962-ben foglalta el a mentőszolgálat, azóta pedig nem sokat újítottak az épületen – mondja Mészáros Lajos, a mentőállomás vezetője. A környező építkezésektől mára a falak is tönkrementek, mint azt az épület belsejében jól látható repedések is jelzik. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ilyen körülmények között nem engedélyezte tovább a működést. A rongálás ráadásul olyan nagy, hogy olcsóbb lerombolni az épületet és újat emelni a helyén, mint felújítani.

Megfelezve

Az átalakítás alatt a 31 fővel és négy mentőautóval dolgozó szolgálatot két ideiglenes bázisra helyezik át. Két kocsi a mosonmagyaróvári tűzoltóság telepén kap helyet, kettő, csak nappali szolgálatot adó autó pedig a szomszédos Karolina Kórházból indul majd.

A mosonmagyaróvári mentőszolgálat a város mellett még 23 településen látja el feladatát. Előfordul, hogy a 24 órás szolgálat alatt húsznál is több riasztást kapnak. Országos szinten is kiemelkedő eredménnyel negyed órán belül érkeznek ki minden helyszínre, és ez az áthelyezések után sem romlik majd, ígérik a szakemberek.

Mészáros Lajos mentőállomás-vezető hangsúlyozta: “Nem szabad, hogy a betegek ebből bármit is észrevegyenek, hiszen a város bármelyik részéből egyformán riaszthatóak vagyunk”

Egy pontban

A beruházás jelenleg a tervezési időszakban van, várhatóan azonban decemberre, de legkésőbb tavaszra már működne az új telephely. A 90 milliós felújításban a város önkormányzata, a kistérségi társulás és az Országos Mentőszolgálat is részt vesz. Az átalakítás során a mentőállomás mellé építik a városi és vidéki ügyelet épületét is Az így létrejövő, úgynevezett egypontos rendszerben egyetlen központi telefonszám áll majd a bajbajutottak segítségére, a vonal végén ülő győri orvos dönti majd el, hogy orvost, vagy mentőt küld a helyszínre. A szakemberek szerint ezzel sokkal hatékonyabbá válik a sürgősségi ellátás.

Bár az orvosi ügyelet városunkban önállóan működik, a mentők elmondták, nagy segítséget jelent nekik és a betegeknek is a nagyon hatékony jánossomorjai orvosi ügyeleti szolgáltatás.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-