Idén nem csak az iskolásoknak, a felnőtteknek is programot szerveztek a városban a madarak és fák napján. Míg a kisebbek környékünk természeti értékeit keresték fel, a nagyobb városlakókkal inkább a közvetlen közelünkben élő természeti kincseket ismertették meg szakemberek.

Szó szerint madarat lehetett fogatni a gyerekekkel a szerdai madarak és fák napi rendezvényen a Hanság-Nagyerdei erdészházban. Több mint 10 éves hagyományként a helyi erdészek bemutatót szerveznek e napon a kisdiákoknak. Így, míg a hatodikosok a Fertő-Hansági Nemzeti Parkba kirándultak, a nagyobbakat pedig városi akadályverseny várta, a két tagiskola ötödikesei az erdőről és annak lakóiról tanultak, bejárva az erdészház környékét is. Játékosan, teszteket kitöltve megismerhették a fák leveleit, és az itt élő erdei emlősöket, madarakat. Majd maguk is befoghattak pár óvatlan példányt erdei madarat – hogy aztán az örömteli vizsgálgatás után szabadon engedjék.

Fele más

A program célja, hogy közelebb hozzák a gyerekeket a természethez, az általános tapasztalatok szerint ugyanis keveset tudnak róla. Igaz, érte kellemes meglepetés is a szervezőket, a tesztlapok például különösen jól sikerültek, és néhol elég volt egy kis rávezetés is a nehezebb fafajták meghatározásához.

Az erdészek elmondták, több hasonló, ám hosszabb iskolai programot kellene szervezni a gyerekeknek. Ám manapság még az is ritka, ha valaki a családdal kirándul a természetbe. A kivételek mellett azonban néha nemhogy a gyerekek, a felnőttek is keveset tudnak a körülöttük élő vadvilágról. Pedig sokszor nem is kell olyan messzire menni érte.

Háztáji

A fülemüle éneke például a város közepén is jól hallható. Igaz, hangfelvétellel is provokálták Európa egyik legszebb énekű madarát csütörtökön és pénteken a városi madárfigyelésen. Bár közelünkben is él, rejtőzködő életmódja miatt igen ritkán láthatjuk a fülemülét. Hallani viszont annál többször lehet a bokros területeken. Az akár Kamerunból idáig repülő kis vendégek változatos strófáira összesen közel harmincan voltak kíváncsiak a városban.

Csütörtökön a somorjai kiserdőben húszan igyekeztek lefülelni egy fülemülét. A Lókertbe másnap már kevesebb hallgató érkezett, de háromszor annyi hangadó gyűlt össze. A szervezők összességében sikeresnek, és mindenekelőtt a folytatáshoz reménykeltőnek találták az idei tapasztalatokat.

Vidéki

Az országos programot még tavaly a Magyar Madártani Egyesület hívta éltre. Balsay Sándor helyi szervező elmondta: Tavaly elsősorban a nagyvárosok népét hívják a parkokba, óriási érdeklődés mellett. „Ezért ebben az évben szorgalmazták, hogy próbáljuk meg vidéken is. Bár úgy gondolják, hogy az emberek itt a természet közelében élnek, de a valóságban városiasodott Jánossomorja is. Tehát mi is csatlakoztunk a városok programjához.”

Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-