Andauban tartóztatták fel jánossomorjai rendőrök azt az osztrák állampolgárt, aki nem állt meg a tarcsai úti közúti ellenőrzésnél – feltehetően erős ittassága miatt. A megyei rendőrkapitányság területén ez volt az első eset a Schengeni csatlakozás óta, amikor a szomszéd ország területén kellett intézkednie magyar rendőröknek.

Határon átnyúló kapcsolatok: autós üldözés. Elsőként használták ki a jánossomorjai rendőrök a Schengeni csatlakozás nyújtotta lehetőséget, amikor a határ túloldalára is üldöztek egy osztrák autóst szerdán. A Ford Focus típusú személygépkocsit a Pusztasomorjáról Andau felé vezető úton végzett közúti ellenőrzés során próbálták megállítani a helyi rendőrőrs munkatársai. A vezető azonban továbbhajtott, és az utána induló rendőrautó hang- és fényjelzésére sem állt meg. Közben több közúti jelzést, közlekedési szabályt is megszegett, záróvonalakon hajtott át, áttért a menetirány szerinti bal oldalra. A járművet Andauban tudták feltartóztatni rendőreink, és a jogszabály szerint átadták az osztrák hatóságoknak.

Mint kiderült, a középkorú vezető egy mosonmagyaróvári vendéglátóipari létesítményből indult Ausztriába. Állítása szerint csak egy kávét ivott, azonban a helyi rendőrök a helyszínen is tapasztalták a férfi erősen ittas állapotát, aki dülöngélt, nehezen beszélt. A magyar hatóságiak feltételezése szerint a véralkohol szintje valószínűleg a bűncselekményi értékhatárt is meghaladta volna – ezt azonban már nem ők, hanem osztrák kollégáik vizsgálták meg.

llusztráció)

Mint azt Thury Jenő alezredes, a helyi őrs parancsnoka elmondta, jogszabály szerint intézkedtek, amikor osztrák területen is folytatták az üldözést. „Ez volt az első eset, hogy a határ túloldalán intézkedetek megyei rendőrök – leszámítva persze a Rajkán működő közös járőrszolgálat embereit.” De arra sem volt példa még, hogy osztrák rendőrök tették volna ugyanezt nálunk. Az új rendszer azonban lehetővé teszi, hogy a szomszédos hatóságok hatékonyan működjenek együtt.

HT

-hirdetés- -hirdetés-