A Kárpátia „nemzeti rockzenekar” koncertjével egy napon rendeztek volna térségi romabált Jánossomorján május 24-én. A környék cigányságát összefogó estet azonban kénytelenek voltak elhalasztani a szervezők, hogy megelőzzék az ideérkező rajongótáborral esetleg kialakuló konfliktusokat.

Május 24-e, szombat. Kárpátia koncert és térségi cigánybál Jánossomorján. Az egymástól nagy távolságra ugyan, de mégis egy településen rendezett események véletlenül kerültek egy időpontra. A helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Csabai Gyula akkor szerzett tudomást a koncertről, amikor a két rendezvény biztosítási kérdéseivel kereste meg őt a helyi rendőrség. Mint mondta, a két esemény egy időben való lebonyolítását kockázatosnak látta, hiszen félő, hogy a zenekar rajongótáborában szélsőséges eszméket vallók is előfordulhatnak. Hogy elkerüljék az ide érkezők közötti esetleges atrocitásokat, a kisebbségi önkormányzat az utolsó pillanatban egy héttel elhalasztotta a bált.

Már itt is tartani kell?

A roma mulatságra nagyjából száz vendéget vártak a környékről, hiszen a rendezvény célja, hogy segítse a hely romák kapcsolatát távolabb élő társaikkal. Az eredeti időpontot majd két hónappal ezelőtt tűzték ki és jelentették be, akkor azonban még nem tudtak a koncertről.

Mint azt Csabai Gyula hangsúlyozta, a megelőzés érdekében látták jobbnak a halasztást. „Sosem lehet tudni, de kötekedők mindig lehetnek. Nehogy kitörjön valami, inkább visszakoztunk.” Az elnököt azonban megdöbbentette, hogy már itt, Jánossomorján is tartani kell a romaellenes megnyilvánulásoktól, ott, ahol eddig szerinte nem volt gond a helyi romasággal. „Úgy látom, Jánossomorján a magyarokkal együtt éreznek a romák, a közösségben nincsenek kirívó életvitelt folytató cigányok.”

A gárda vonulna

Csabai Gyula hozzátette, úgy tudják, olyan szervezetek tagjai is részt vesznek a koncertszervezésben, amelyek nemrégen Tatárszentgyörgyön vonultak fel, megfélemlítve a roma lakosokat.

Valójában a koncertet – és a korábban még ezzel párhuzamosan tervezett, azóta füstbe ment magyar hagyományőrző napot – még a jánossomorjai JOBBIK alapszervezet és helyi Magyar Gárda tagok kezdték szervezni. Mint azonban a főszervezőtől megtudtuk, nemrég e két csoporttól függetlenül, magánkezdeményezésként folytatták a készülődést. Steczina Péter elmondta, pont azért váltottak, mert páran szerettek volna Magyar Gárda-felvonulást és hasonló külsőségeket hozni ide a koncert mellékvizén, ennek azonban egy részük nem látta helyét Jánossomorján.

Elnézést kérve

A szervező hangsúlyozta azt is, véletlenül adódott ez a dátum, nem a roma bált célozták meg. Bár már tavaly ősszel megindították a koncert szervezését, a végleges időpontot csak két hónapja tudták. A fellépésre egyébként 800-1500 embert várnak, mint mondták, igazi magyaros hangulattal.

Steczina Péter szerint „jogos a félelem, mert a koncertre járó réteg egy kisebb részétől nem áll távol a radikális viselkedés.” De az ilyen megnyilvánulásokat a helyi szervezők is elítélik, és igyekeznek elejét venni. „Megnyugodva fogadtuk azért a bál halasztását, és most a sajtó nyilvánosságán keresztül, de már személyesen is elnézést kértünk a CKÖ-től, ha kellemetlenségeket okoztunk. Nem volt szándékunkban ilyesmi.” – tette hozzá. A szervezők egyébként nemzetiségtől függetlenül várnak mindenkit az estre.

Hauptmann Tamás

A szervezők kérésének eleget téve megjelentetjük álláspontjukat, mellyel a cikkben közölteket kívánják érdemben kiegészíteni. Hozzátéve saját véleményünket, miszerint cikkünkben közöltek és az itt álló sorok a lehető legnagyobb összhangban vannak egymással.
JTV

A Kárpátia-koncert szervezőinek álláspontja

„A Kárpátia koncert időpontja bizonytalannak tűnt egy ideig, és ahogy telt az idő kitisztult a kép. Sajnos ezt a dátumot nem állt módunkban megváltoztatni és így egybe esett a Jánossomorjai roma bállal. Erre – a sajtó a témában érdeklődő munkatársa: [A szerk. ]-  Haupmann Tamás hívta fel a figyelmünket, úgy gondoltuk az lenne a legkorrektebb, hogy ha ezt Magával a roma bál szervezőjével Csabai Gyulával beszélnénk meg. Idő közben telefonon tárgyaltunk a szervezővel és egy jó hangvételű beszélgetés zajlott köztünk és úgy gondolom, hogy mindenben megtudtunk állapodni intelligens emberek módjára. Bízom benne, hogy sikerült eloszlatni a pletykákat.  Mindenkit sok szeretettel várunk május 24-én.”

Steczina Péter főszervező

-hirdetés- -hirdetés-