Nívós kínállattal várja a közönséget immár ötödik kiállításán a Kozma Galéria. Kallai Sándor festőművész lenyűgöző színvilágú képeit az alkotó barátja-osztálytársa Mátyás Ferenc helyi nyugalmazott iskolaigazgató mutatta be a közönségnek.

A Dicsőfi utcai kiállítóterem meghitt hangulatával ismét sok érdeklődőt invitált legújabb tárlatára. Kallai Sándor veszprémi festőművész közel 30 képpel lépett a jánossomorjai közönség elé. Csendéletein, tájképein főként a természet jelenik meg, de az ember alkotta táj és a benne élők összhangját is úgy tudta megjeleníteni a művész, hogy szinte érezni lehet például a kőfal mellett kuporgó néni előtt az utca porát. Kallai Sándor remek érzékkel nyúl színekhez, a kontrasztokhoz. A szinte harsanóan ellentétes színeket keresi a természetben, de az árnyalatok harmóniája is sokszor megihlette.

A tárlatot a mintegy huszonöt-harminc érdeklődőnek Mátyás Ferenc, a Klafszky-iskola nyugalmazott igazgatója, rajztanár mutatta be. Hálás feladat volt ez számára, hiszen Kallai Sándor személyében korábbi tanítóképzős osztálytársáról van szó. A több nagy művész ars poeticájából vett idézetek Kallaiéval való összehasonlítása mellett a verseivel a Jánossomorjai Naplóban is feltűnő Mátyás Ferenc itt is egy verssel köszöntötte barátját. A megnyitón a festő felesége, Kallainé Gutschner Ágnes zongoraművész is játszott a közönségnek.

Az 1939-ben született Kallai Sándor nyugalmazott rajz- és földrajz tanár. Nyugdíjas éveiben szentelt nagyobb figyelmet a festészetnek, igaz, előtte is komoly eredményeket ért már el e téren, sőt, könyvillusztrátorként is érdemeket szerzett. Mesterei között olyan nagyságokat sorolhat fel, mint például a híres Vinkler László. A főként akvarellel, olajjal és akrillal dolgozó művész már hetven közös tárlaton jelent meg. A ma megnyílt jánossomorjai a 29. önálló kiállítása.

Nem csak a mai létszámon látszik, hogy az egy éve nyílt galéria sikeres. Egyre több látogatóval büszkélkedhetnek, családok és a településre látogatók is rendszeresen nézik meg a tárlatokat, még hétköznap is. E mellett a galériát is működtető Kármentő Egyesület február elsejétől már rajz- és festészeti, és kézműves szakköröket is indított, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, közel harminc fővel összesen.

A tárlat május 31-ig látható!

HT

-hirdetés- -hirdetés-