Elmarad a tavaszi, éves tüdőszűrés Jánossomorján. A megyei tüdőgondozó ugyanis nem költözik ki a szűrőállomások környéki településekre, mert nincs erre költségvetési forrása. A vidéken lakókat az egyetlen megyei mobil szűrőállomás szolgálná ki, azonban áprilistól bizonytalan ideig az sem indulhat el, a busz felújítása miatt.

Áprilisban és májusban biztosan nem indul útjára a mobil tüdőszűrő busz, azonban az azután következőkről sem tudnak még semmi biztosat a győri Petz Aladár Megyei Kórházban működő Megyei Tüdőgondozó Állomáson. A kitelepülések leállásával minden vidéki településre a mobil busz látogatna el, azonban az már 20 éve, mindenféle javítás nélkül járta a megye útjait, így ráfért a felújítás.

A tüdőszűrés természetesen nem áll le, csak nem jön helybe, többek között Jánossomorjára sem. A helyieknek így Mosonmagyaróvárra kell utazniuk, ha el akarják, vagy el kell magukon végezteti ezt a vizsgálatot. (Csornán nem működik állomás, oda is a mobil busz járt korábban.)

A tüdőszűrő állomásokon azonban – beutaló ellenében – továbbra is ingyen végzik el a vizsgálatot mindenkin, kortól függetlenül. Tavaly ugyanis a 18-40 év közötti korosztályt nem szűrték a kitelepülő állomások.

A munkaalkalmassági vizsgálat továbbra is térítésköteles, Győrben 3000 forintért végzik el azt, igaz, ez az összeg kórházanként változhat. Aki azonban háziorvosa beutalóval igazolja, hogy az egészségmegőrzés céljából indokolt a vizsgálat elvégzése, az ingyen állhat a gépbe.

A megyei tüdőszűrő állomás szerint gondot jelenthet a kimaradó tavaszi időszak, ugyanis sokan önként nem utaznak el a szűrővizsgálatra. Dr. Hoffer Károlyné főnővér elmondta: „A tüdőszűrés az egészséges lakosság szűrése. Persze általában akkor kerülnek orvoshoz az emberek, ha már betegek, tehát a szűrés kimaradásával nem fedezhetők fel azok a betegségek, amik még nem okoznak panaszt.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-