Néhány éven belül modern, biztonságos mászókák várják a gyermekeket Jánossomorja összes játszóparkjában. A most elkészült Felső-lókert utcai játszótér mellett az óvodai eszközöket is a szigorú előírásoknak megfelelően korszerűsítik. Az önkormányzat mellett a múlt szombati óvodai családi nap bevételével a szülők is hozzájárultak a beruházáshoz.

Megközelítőleg 900ezer forintot tesz ki a játszótér felújítása az elkészítéssel és felállítással együtt. Az összeg a tavalyi költségvetésbe volt beépítve, a játékokat így már az előző évben ki is fizették, de felállításuk csak idén történik meg. A fa mászókákat a Kisalföldi Erdőgazdaság már novemberre elkészítette, télen azonban nem lett volna célszerű kihelyezni. A tavaszi szezon technikai okok miatt csúszott, így az előkészítő földmunkák csak a héten kezdődhettek el. A játszótér felújítások 2008-ban tovább folytatódnak. Az idei költségvetésben a képviselőtestület erre 4,5 millió forintot különített el, az összeg feléből pedig az óvodai játékok újulnak meg-tudtuk meg Kurunczi Károly polgármestertől.

A munka már meghaladta a betervezett költségvetést, így a hiányzó részt az óvoda a szülők bevonásával teremtette elő. Az óvoda által rendezett családi napon a gyerekek a különböző versenyek után a Kislaptáros együttes közreműködésével, a népzenével és a néptánccal is megismerkedhettek. A múlt hétvégén megtartott családi nap tombolabevételével, illetve az ott összegyűjtött támogatásokkal kipótolva a tervezett udvari beruházások is megvalósulhatnak.

Szigorú uniós biztonsági előírások miatt 2009-ig minden játszóteret korszerűsíteni kell, ez nagy valószínűséggel sem országos, sem helyi szinten nem valósul meg időre, így e téren haladékot kapunk az EU-tól. A szabályozás fő célja, hogy a gyermekek ne kerülhessenek olyan veszélyes helyzetbe, ahol saját mozgásukat nem tudják irányítani. A csúszdák végére például lassító szakaszt kell beépíteni, egy hintaállványon pedig csak két hintaülés lehet, mivel a harmadikhoz már csak úgy férhetne hozzá a kicsi, ha elhaladna valamelyik lengő hinta mellett. Az EU-konform hinta ülése ütéscsillapítós, a kipottyanó gyermeket gumiszőnyeg védi a földön – legalábbis az uniós szabvány szerint.

Az összes helyi játszótér felújítása a tízmilliós nagyságrendet is eléri, így tehát bizonyos, hogy az idei évben a most elkészült Felső-lókert utcai és óvodai játékok mellett még egy játszótér felújítását engedi meg a keret. Felmerült a tavaly elkészült, azóta lekerített bitumenes focipálya éjszakai megvilágítása is, de egyelőre ez még a jövő zenéje.

 

-hirdetés- -hirdetés-