A római kor gladiátorkutyái vonultak fel városunkban. A cane corso kutyafajta második országos találkozóját tartották ugyanis Jánossomorján szombaton. A versennyel és bemutatóval is egybekötött összejövetelt a helyi kutyaiskola szervezte, és az ország számos pontjáról érkeztek rá a kutyabarátok.
A cane corso. Izmos testfelépítésű, ha kell harcias, de alapvetően barátságos, őrző-védő kutyafajta. Szombaton több mint 30 ilyen ebet vonultattak föl a Jánossomorjai Kutyaiskolában. Városunkban viszont csak egyetlen ember tart cane corsót. Fehér János, e cím büszke tulajdonosa, egyben a Jánossomorjai Kutyaiskola vezetője elmondta: ezzel a találkozóval országos szinten is szeretnék összehozni az amúgy eléggé széthúzó, pedig nem is nagyon népes táború corsót tartókat.
Idén másodszor hívták össze a cane corsósokat a fajta tenyésztői, ezúttal Jánossomorjára. Kalocsáról, Kecskemétről, de még Debrecenből is érkeztek kutyatartók a találkozóra.

A cane corso eredete egyébként az ókorra vezethető vissza, már a Római Birodalomban is használták őket harci gladiátor kutyaként. Napjainkra elsősorban területvédő kutyává vált. Mindezek ellenére ismerői szerint rendkívül családszerető fajta. Kasza Alex, kutyakiképző szerint imádja a gyerekeket, legendák szerint ha a szülő bántalmazni akarja a csemetét, akkor a kutya kiáll a gyerek mellett.

Kutyakiképzéssel foglalkozó szakemberek tesztelték le minden egyes kutya engedelmességét, majd őrző-védő tudását, és nem utolsó sorban bátorságát. Mindezeket a képességeket a program végén együtt értékelték, és a legjobban ítélt kutyák és gazdáik ajándékot is kaptak.

A tervek szerint jövőre is megrendeznék a corsósok a találkozót ugyanitt, az egyre szépülő Jánossomorjai Kutyaiskola területén.

Jakab Viktória
-hirdetés- -hirdetés-