Már két, nagy víztartályos tűzoltóautóval áll a lakosság rendelkezésére a helyi önkéntes tűzoltó egyesület. Múlt héten ugyanis sikerült egy Mercedes tűzoltóautót vásárolnia Jánossomorjának a mosonmagyaróvári önkormányzattól.

Az 1 millió 400 ezer forintba kerülő, az egyesület által rég szorgalmazott szerkocsi, bár közel negyven éves, ehhez képest kiváló állapotban van, üzembiztosan működik. Így nagyjából 10-15 évig még stabilan számíthat rá az egyesület. Ráadásul a felszerelés jó részét is megkapta hozzá az ÖTE.

A hétszemélyes kocsi 2800 literes víztartállyal rendelkezik, ami komoly fegyvertény az oltásoknál, főként, hogy már két vizesautóval mehetnek a helyszínre a helyi tűzoltók.

Mégsem nő annyira a hatékonyság?

Már csak az a kérdés, honnan. Bár praktikus és hasznos lenne, ha ezentúl az egyik autó a szentpéteri szertárban, míg másik Szentjános és Pusztasomorja határán, az új, rendőrőrssel közös bázison állomásozna, erre azonban nem sok esélyt lát Winkler László önkormányzati képviselő, az egyesület elnöke.

Mint mondja, a két külön hellyel valóban csökkenne a reagálási idő, vagyis a tüzek elérésének ideje, hiszen mindkét városrészhez közel állna egy-egy autó, amiknek ráadásul a kezelőszemélyzete is saját autójukhoz közel lakik. Ám, szerinte két külön szertárat nem valószínű, hogy fenntarthat a város. Bár a konkrét költségekről nem esett szó, annyit elmondott, a téli időszakban fűteni kell a garázsokat, hogy ne fagyjon a víz a tartályokba. Ez pedig Péteren jelenleg nem megoldott, itt ráadásul kiszolgáló helységek sincsenek. Szentjánoson azonban a fűtés rendelkezésre áll és év eleje óta működik is, igaz, tűzoltóautó nélkül.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-