Saját céget hoz létre a készülő biogáz-erőmű működtetésére a projektet kezdeményező két önkormányzat, Jánossomorja és Mosonszolnok. A már általunk is említett tény után azonban a vállalkozás konkrétumairól is beszéltek szerdai ülésükön az önkormányzati képviselők.

Zárt ülésen, körülbelül egy óra hosszat tárgyalták képviselőink a biogáz-erőmű szindikátusi szerződését a legutóbbi testületi ülésen. A Hanság Biogáz Termelő Korlátolt Felelősségű Társaság, rövidítve Hanság Biogáz Kft. 4 taggal – a jánossomorjai és a mosonszolnoki önkormányzattal, valamint két szakmai befektetővel, a győri Viento Energetikai Fővállalkozó Kft-vel és dr. Horváth Antal jogásszal – aki városunk önkormányzatának jogi képviselője is – kezdheti meg működését. Fő tevékenysége természetesen a villamosenergia-termelés lesz.

A tagok összesen egymillió forintos törzsbetétjüknek megfelelő arányban osztoznak az üzletrészben is, így a két önkormányzat 40-40%-ot, a két magánbefektető pedig 10-10%-ot birtokol majd, és ez alapján osztoznak a nyereségen is.

Az Uniós pályázati támogatásra alapozó kezdeményezés pénzügyi ütemterve szerint az építési engedélyek megszerzéséig 15 millió forintra lesz szüksége a vállalkozásnak. Ezt a két önkormányzat biztosítja tagi hitel formájában, amit kamatokkal együtt visszafizet majd a Kft.

A magánvállalkozó felek pedig a jogerős építési engedély megszületéséig felmerülő teendőket vállalják saját szakterületükön. Így például az engedélyeztetési eljárások lebonyolítását, a szerződések elkészítését, a cégbírósági bejegyzési feladatokat is ők végzik majd, és székhelyet is biztosítanak a Kft.-nek. A cég ügyvezető igazgatói posztjára az erőmű-beruházás kezdetéig Seiffert Zoltánt, a Viento Kft. vezetőjét nevezték ki.

Mint azt Dr. Kurunczi Károly polgármester a zárt ülés végén elmondta, a képviselők hat kisebb pontban módosították a tárgyalt szerződéstervezetet, amit remélhetőleg a többi fél is elfogad majd. Ezután indulhat meg a konkrét előkészítési munka. Az erőmű várhatóan 2009-év végén kezdi meg működését.

Egymilliárd fölött

A szerződés megvitatása mellett a tavalyi költségvetési rendeletet is módosították a képviselők. Erre azért volt szükség, mert a város bevételei kedvezőbben alakultak a vártnál. Azaz több folyt be például iparűzési adóból és gépjármű-adóból is. Így a még februárban megállapított 927 millió 699 ezer  forintos főösszeg helyett most egymilliárd főlé, 1.072.460 ezer forintra kúszott a város bevételi főösszege.

A helyi közbeszerzési szabályzat elfogadására szintén szükség volt, mivel egyre több esetben kötelező az állami költségvetésből finanszírozott beszerzések, beruházások ajánlattevőinek versenyeztetése. Ezután az itt elfogadott szabályok alapján történik majd mindez.

Kistérségi klub

Mint azt Póczáné dr. Kovács Zsuzsanna jegyző mondta, a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás venné át januártól az idősek klubjának működtetését, de a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés területén is átvállalnának jelenleg önkormányzati terheket. Mivel az idősek klubja intézményvezetőjének szerződése június 25-én lejár, így az eredeti tervek szerint az álláshelyre pályázatot írtak volna ki. Ám a fenti változások miatt azt a megoldást választották, hogy a jelenlegi vezető Göblyösné Debreczei Zita pályázatát egy évre meghosszabbítják.

Pénz, pénz, pénz

A pénzügyi és gazdasági bizottság felülvizsgálta a tornacsarnokot hasznosító Umlaut Bt. önkormányzattal kötött szerződését is és javasolták, hogy az éves bérleti díjat 720 ezerre emeljék meg. Ez Luka János szerint azért is nagyon fontos, mert a fenntartási karbantartási munkákat az önkormányzatnak kell fizetni, és ezt csak az általa beszedett pénzből teheti meg. Hozzátéve, hogy a csarnok nettó 500 ezer forintos évi bérleti díja 2000 óta lényegében nem változott, csupán az ÁFA – törvény miatt iktattak be egy módosítást. A Teke Büfét üzemeltető vállalkozó szerződésével kapcsolatban megállapították, nincs mód az emelésre, mivel ezt a szerződés nem engedi meg.

Ami megújulhat

A polgármesteri hivatal épületének felújításáról is beszélek képviselőink. Erre ugyanis egy pályázatot nyújtanak majd be, közel 30 millió forintos önrésszel, igaz két évre. Ha sikeres lesz, az épületet teljesen rendbe teszik. A felújításból adódóan a szolgáltatások is más helyre kerülnek, igyekeznek mindent az ügyfélforgalomhoz alakítani. Vagyis szeretnék, ha az egymáshoz kapcsolódó ügyek közvetlenül egymás mellett, a lehető legrövidebb időn belül elintézhetők lennének.

Kiserdőben jártam

Luka János képviselő ötlete kapcsán, miszerint jó volna a somorjai kiserdő elejére néhány padot kihelyezni, az erdő ügye is vita tárgya lett, ismét. Mint arról már korábban is beszámoltunk (lásd cikkünket itt): A mintegy 2,2 hektáros terület csak egy részben az önkormányzat tulajdona, a többi magántulajdonosok kezében van. Előzetes információk alapján közülük többen is szívesen lemondanának róla, de természetesen garanciát szeretnének, hogy a terület a későbbiekben nem lesz ingatlanspekuláció tárgya. Erre lehetne megoldás a helyi védettség, amit Balsay Sándor képviselő javasolt. Végül a képviselők úgy döntöttek: a következő testületi ülésen visszatérnek erre, mivel, mint Kurunczi Károly tájékoztatott, addigra megérkezik a megrendelt földhivatali nyilvántartás, amely pontosan tisztázza a tulajdonviszonyokat. Ami a padokat illeti, a kérdés megoldódott, hiszen a társaskör tagjai legutóbbi megbeszélésükön döntöttek arról, hogy saját pénzből kihelyeznek a területre két asztalt a hozzájuk illő ülőalkalmatosságokkal, amelyek várhatóan heteken belül már meg is érkeznek.

Medgyesi Kata – Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-