Nem lesznek pénzügyi gondjai Jánossomorjának ebben az évben – derült ki a legutóbbi testületi ülésen, amelyen a fő téma a költségvetés megtárgyalása és elfogadása volt. A legtöbb vitát idén is a Jánossomorjai Sportegyesület támogatása váltotta ki.

Reális, megalapozott és ezekhez hasonló pozitív jelzők hangzottak el a bizottsági vezetők szájából a szerdai testületi ülésen akkor, amikor a bevételeket egyeztették a képviselők. Aggodalomra tehát szerintük idén sincs ok, hiszen a város csak iparűzési adóból várhatóan 300 millió forinthoz jut 2008-ban. Emellett jelentős összegeket jelent majd az építményadóból valamint a gépjárműadóból befolyt bevétel is.


Vita a sport körül

A kiadások megvitatása közben már nem volt olyan nagy az egyetértés. Idén is a legtöbb időt a sportegyesületnek adandó támogatás megszavazása vitte el. A képviselők mintegy 40 percig vitatkoztak a különböző variációkon. Fazekas Imreképviselő így fogalmazott:  „2005, 2006, 2007 után remény van a működés fellendítésére. Egy új ügyletes őrült ugyanis belevágja a fejszéjét a Jánossomorjai Sportegyesület fájába.” Szerinte az erkölcsi támogatás mellett ehhez pénz is kell. Kérdésként vetette fel, hogy az önkormányzat vajon a rezsiköltségeket is átvállalja-e vagy csak a támogatást adja. Kurunczi Károly polgármester válaszul elmondta: a rezsiköltségek átvállalása technikailag is kivitelezhetetlen, a támogatásból kell gazdálkodni.

A teljesítmény smafu?

Luka János szerint a jánossomorjai sport többről kellene, hogy szóljon, mint öt szakosztályról. Szerinte nem csak a támogatásokról kell beszélni, hanem arról is mit teljesítenek a sportolók, illetve vezetőik. El kellene például gondolkodni azon, hogy a külföldi versenyeken való részvétel mennyire fontos, illetve, hogy azt, vagy annak egy részét, tudják-e esetleg saját bevételeikből fedezni a sportszakosztályok. A képviselő lényegesnek tartaná azt is, hogy amikor egy szervezet kérelemért folyamodik, akkor írja le, hogy konkrétan milyen bevételekre számít. Ez ugyanis nem jelenik meg sehol. Hosszas vita után a képviselők végül úgy döntöttek, a kért 16 millió forintos támogatás helyett a 14 milliónál maradnak, amit két részletben fizetnek majd ki.

Jut felújításokra is

A város dologi kiadásai a tavalyihoz képest mintegy 12 százalékkal növekedtek, amire azért volt szükség, mert jelentősen emelkedett a gáz, a villamos energia és a közüzemi díjak ára is. Ami a juttatásokat illeti 5 százalékos béremelést terveztek be a közalkalmazottaknál, ám nem lényegtelen, hogy kevesebb emberrel oldják majd meg az intézmények működtetését. A kulturális és sportbizottság javaslatára a képviselők úgy döntöttek: a helyi művelődési célú pályázati keretet 650 ezerről 800 ezer forintra emelik, mivel így több pályázót is kisegíthetnek az alapból. A felújításokat illetően a közutak fenntartására és felújítására, a polgármesteri hivatal épületének felújítására, a bölcsőde nyílászáróinak cseréjére valamint teraszának felújításra és a Körzeti Általános Iskola épületének megújítására költenek majd a legtöbbet. Mindezek mellett tervben van az Aranykapu Napköziotthonos Óvoda tetőzetének rendbetétele, a művelődési házban a tető és a színpad felújítása, valamint a könyvtár külső vakolása is.

Végül elfogadták

A kiadások és bevételek megvitatása után a képviselők egyhangúlag elfogadták az ide költségvetést, amely mind kiadási, mind bevételi oldalon 995 026 millió forint. Vagyis városunknak idén sem kell – sok más településsel ellentétben – hiánnyal számolnia.

Emelték a temetési segélyt is

A szerdai képviselőtestületi ülésen a költségvetés mellett Wennesz Károlyjavaslatára megemelték az úgynevezett temetési segélyt. Ez eddig 11 ezer forint volt. Mostantól azonban 15 ezer forint kérhető az önkormányzattól.

Immár sokadszor: Rekultív

A szemét-kérdés és a Rekultív Kft. is porondon volt a megbeszélésen. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a társasággal kötött szerződés értelmében, ingyen csak a 120 literes kukákat kötelesek elszállítani a cég munkatársai. Aki ennél többet szeretne, annak szerződést kell kötnie a Rekultívval. Dr. Kurunczi Károlyalternatívaként említette a szelektív szigeteket, amelyek, mint, mondta egyre inkább kihasználtak a városban.

Eladó!

Ami az ingatlanügyeket illeti a képviselők beszéltek arról is, hogy négy építési telket licit útján értékesítenek. Hármat a Fehérkereszt, egyet pedig a Rákóczi utcában. Előbbiek ára 4 ezer forint lesz négyzetméterenként, míg utóbbit 5 ezer forintos négyzetméter áron értékesítik.

Megújul?

Az önkormányzat hamarosan pályázatot ad be négy utca felújítására is. Ezek közül a legfontosabbnak a Bercsényi utca megújítását tartják. Majd a Munkácsi, az Iskola, végül pedig a Liszt Ferenc utca burkolatának rendbetétele következik soron.

A nagy durranás

A legizgalmasabb beruházásnak a szentpéteri szennyvíztisztító telepen építendő biogáz-üzem lenne, amit a mosonszolnoki önkormányzattal közösen, 40-40 százalékos részesedésben, 20 százalékos külső tőke bevonásával építene, majd üzemeltetne város. Ennek létrehozásához uniós támogatást is szeretnének a települések. A testületi ülésen elvi döntés született a lehetőség kiaknázásáról, jelenleg tárgyalások folynak a két település között. A két pénzügyi bizottság jövő hét közepén egyeztet.

Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-