Szomszédolás címmel rendez kiállítás-sorozatot a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Ház, ahol a környékbeli települések alkotóit ismerhetik meg az érdeklődők. Legutóbb két jánossomorjai művész mutatkozhatott be a közönségnek.

Kovács István faszobraival és Zalán Lajosfestményeivel ismerkedhet meg a mosonmagyaróvári közönség a pénteken nyílt tárlaton. A Szomszédolás címet viselő kiállítás-sorozat fő célja, hogy a Mosoni-síkságon, vagy a Szigetközben élő művészek szélesebb körben is megismertethessék munkáikat. Mint azt Keresztény Gyula programszervező elmondta, így próbálnak ismeretséget kötni a szomszéd város, illetve szomszéd falvak művészeivel is, hisz nekik is fontos, hogy legyen egy kis vérfrissítés, és ne mindig ugyanazok a mosonmagyaróvári kiállítók szerepeljenek.

A rendezvénysorozat nagy sikernek örvend, így ígéretes jövőnek nézhet elébe. Újabb jánossomorjai alkotót várhatóan ősszel köszönthet a közösségi ház kiállítóterme.
Karczagi András mosonmagyaróvári lakos szerint is hasznos a kiállítás, mert eddig mindig Győrből, vagy más nagyvároskból érkeztek kiállítók, és így pedig a környékbeli szunnyadó értékekkel is megismerkedhetnek.
A megnyitón Zalán Lajos unokái is közreműködtek, prózával, zenével, a műveket pedig a festő fia Zalán Zsolt ajánlotta a nézőknek. Mint mondta, a művész tükröt állít a valóság elé, és ahogy ezen a közös tárlaton is látszik, a tükörkép minden alkotónál más és más.
Zalán Lajos a kiállításra a már nemrégiben Jánossomorján is bemutatott csendéleteiből, illetve a jórészt kárpátaljai és helyi témájú tájképeiből válogatott. Kovács István pedig, aki főként emberalakokat és arcokat mintáz meg, új sorozattal is érkezett: e munkáiban vallási témájú festményeket ültet át fa domborművekké. A fafaragó, aki az óceániai faragott maszkok hatására kezdett el hobbiként dolgozni a fával, mostanában a modern irányzatokban is kipróbálja magát.Nemcsak egyházi témájú képeket készít, hanem kisebb nonfiguratív szobrokat is, aamik már a modern művészetek a hatása alatt állak.

A tárlat március 6-ig tekinthető meg a Fehér Ló Közösségi Ház kiállítótermében délelőttönként, illetve délután, kedd, szerda kivételével 12-17-ig.

Veres Dávid

-hirdetés- -hirdetés-