Pihenőparkot hozna létre Pusztasomorján a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság. Az Iskola utcai kiserdő rendbetételével, parkosítással és padok kihelyezésével mindenki számára használhatóvá válna terület. A beruházásról a tulajdonosok véleményét is kikérték.

Közel harminc tulajdonos és érdeklődő vett részt hétfőn este a Buzogány vendéglőben a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Balsay Sándor által meghirdetett fórumbeszélgetésen, ahol az Iskola utcai kiserdő jövője volt a téma. A Bizottság a jelenleg elhanyagolt zöldterületen szabadidő és pihenőparkot szeretne létrehozni, de ehhez a tulajdonosok hozzájárulása is szükséges.

Földhivatali papírok szerint a kiserdő jelenleg több mint 300 tulajdonrészből áll, amint 250-nél is több tulajdonos osztozik. Egy idős férfi példája szemlélteti legjobban az erdőtulajdonok mértékét. Mint mondja, az 1900-as évek elején nagyszülei 219m2 erdővel rendelkeztek, amit haláluk után hét gyermekük egyenlő részben kapott meg, így édesapja alig több mint 30m2-t örökölt. Ez a testvérek között még tovább aprózódott, így unokái ma, alig néhány négyzetméter tulajdonosai lehetnek, ha az illeték megfizetése után bejegyeztetik magukat a földhivatalnál. Hasonló módon fordulhat elő, hogy van olyan parcella, aminek jelenleg 43 tulajdonosa van.

A terület valaha agyagbánya volt, ennek köszönhető, hogy hiányzik a földből a termőréteg, így e talajhiba miatt az itt élő fák évtizedek óta nem fejlődnek, ezért a terület gazdaságilag értéktelen. „Haszna az erdőből senkinek sincs, örülni kell, hogy valamit csinálnak itt, és lesz valami a kiserdőből”- hangzott el egy támogató hozzászólás. Sokak véleménye szerint persze írásba kell foglalni azt is, hogy a területet ne lehessen továbbadni. Tartanak ugyanis egy esetleges telekspekulációtól, mely során az ingyen átadott területet az önkormányzat, vagy egy magánszemély nagy haszonnal adhatna tovább, ahogy egy résztvevő fogalmazott „mondjuk 5-10 év múlva építési telekként, milliókért” Az erdő a hivatalos besorolás szerint azonban zöldterület, tehát eleve be sem lehet építeni, így ez az aggodalom alaptalannak bizonyult. A záradék ettől függetlenül megnyugtató biztosítékot jelentene a mostani tulajdonosoknak, hogy felajánlásuk a közösséget szolgálja, s tulajdonukról nemes cél érdekében mondanak le.

Megvásárlásról a kis méretek miatt nem érdemes beszélni, az ajándékozás ugyanúgy illetékkötelesnek számít, így a tulajdonosok számár anyagilag is a legkedvezőbb megoldás a kisajátítás lenne, ami, bár meglehetősen negatív hangzású kifejezés, a valóságban nagyban megkönnyíti a szabadidőpark kialakításának ügyét. Ez esetben az önkormányzat átvállalná a tulajdonosoktól a felmerülő költségek megtérítését, s miután egy kézbe kerülne a terület, megindulhatnának a gyakorlatban is a munkálatok. Mivel az önkormányzat is rendelkezik erdőrészekkel, megoldás lehet az is, ha az esetleges ellenzők birtokát területcserével egyesítenék.

A tervek szerint pihenőpadok és asztalok, kukák, sétálóösvények kerülnének a fák közé, az erdő közepén található ligetet pedig akár sportolásra is használhatnák a kilátogatók. Javaslatként felmerült a Rozália szobor mellett található erdősáv rendezése is, az ugyanis teljes egészében az önkormányzat tulajdona, így ott jóval könnyebb a parkosítás, a hozzászóló indoklása szerint ráadásul az osztrák határ felől érkezőket is esztétikusabb látvány fogadná a városba lépve. Az Iskola utcai erdő rendbetétele a legjobb esetben is hosszú évekig elhúzódhat, ezért a bizottság ezt a felvetést is örömmel fogadta. Bíztató jel viszont, hogy a mostani fórumon megjelent tulajdonosok mind támogatják a kezdeményezést, s remélik, hogy hamarosan már ők is használhatják a parkerdőt.

-hirdetés- -hirdetés-