A művészeti iskolák most lezárult minősítőjén kiváló címet nyert a Jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskola. Ez nem csak a magas oktatási minőséget jelzi, de több pénzt is hozhat az intézmények.

Kiválóra minősítette a Jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskolát az Oktatási Hivatal most lezárult vizsgálata. A tavalyi év elején kezdődött meg a művészeti iskolák ellenőrzése. Ennek során a közoktatás minőségbiztosításáról és minőségfejlesztéséről szóló új rendelet alapján szűrték meg az összes hazai intézményt. A magasabb követelmények az oktatók képesítését és a képzést is érintették, így például szeptembertől csak felsőfokú végzettséggel bíró tanárok oktathatnak az iskolákban, ráadásul csak a saját hangszerüket.

Ellenőrzés után

A két körös minősítés első részében a szabályoknak való megfelelést vizsgálták, míg a második, ősszel zajló szakaszban ellenőrök is érkeztek az iskolákba, hogy tapasztalatokat szerezzenek az oktatásról. Így a diákok több órán is találkozhattak velük.
„A kiváló címet azok az iskolák kaphatták meg, ahol egyrészt minden tanár a saját szakján tanít, tehát nem oktat más hangszert, másrészt az oktatás az ellenőrök tapasztalati szerint magas színvonalú. E mellett helyben egy kicsit talán az is hozzájárult a cím egyértelmű megszerzéséhez, hogy egy államilag kitüntetett oktató – Ruday Éva, az új zongoratanár – is dolgozik az iskolában” – mondta el Dravetzky István igazgató.

Minőségi továbbjutók

A cím öt évre szól, de csak a jelenlegi szakokra. Tehát új szak indítása esetén azt külön minősítetni kell majd az iskolának. A második körbe továbbjutott közel 700 iskola nagy része megszerezte a kiváló minősítést. A konkrét listát hamarosan a saját honlapján is elérhetővé teszi az Oktatási Hivatal. Az ígéretek szerint a kiváló művészeti iskolák külön forrásokra is pályázhatnak majd.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-