Bár pusztasomorjai klubhelyiségükben rendszeresen találkoznak a fiatalok, az önkormányzat hivatalosan nem tud a klub működéséről. A somorjai klubtagok már tavaly tavasz óta nem reagálnak a kulturális bizottság megkereséseire. A várostól kapott klubhelyiségben azonban áldatlan állapotok árulkodtak arról: igencsak lakott a helyiség.

Kis híján bezárták a Pusztasomorján működő ifjúsági klubot. Az ott talált rongálások mellett ugyanis a klub nem tart kapcsolatot a számukra helyiséget biztosító önkormányzattal sem. A probléma nem újkeletű, hiszen már tavaly tavasszal is felmerültek ezek a gondok. Akkor a klub ugyanúgy hallgatásba burkolózott, így már tavaly májusban is a klubhelyiség megvonását helyezte kilátásba a város. Akkor ez, a döntéshozók türelme miatt elmaradt.

Jelenleg lennének ugyan fiatalok, akik használják az épületet, de az önkormányzat kulturális bizottsága úgy látta, a körülmények nem megfelelőek ahhoz, hogy ez legyen a helyi fiatalok találkozási helye.

„Nem kaptunk visszajelzést az ifjúsági klub működéséről, a helyszínen pedig nemrég olyan körülményeket tapasztaltam, amiről úgy ítéltem meg, hogy azok már életveszélyesek. Javasoltam a klub vezetőjének, akivel végül is sikerült összefutnom, hogy meghatározatlan ideig zárja be a klubot, rakjanak ott rendet, szüntessék meg az életveszélyes állapotot, és utána visszatérhetünk a klub működésére.”- mondta a JTV-nek Nemes Csaba, a Kulturális, Oktatási és Sportbizottság elnöke.

A bizottság kérése óta, a szombati, polgármesteri ellenőrzésre a klubtagok eltüntették a rongálások főbb nyomait: befűzték a falba a kábeleket, kifestették a helyiségeket, villanykapcsolókat szereltek fel, lefestették az ajtókat és kitakarítottak.

Ez önmagában azonban kevés ahhoz, hogy működjön is a klub. Jelenlegi elnökük, Czinder János ugyanis, mint mondta, munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tud rendszeresen felügyelni a fiatalokra. Nyilatkozni most nem kívánt a jelenlegi helyzetről, de megígérte, hogy napokon belül összehívja a klubtagokat, és egyeztetnek a további tervekről.

Dr. Kurunczi Károly
 polgármester biztosította a klubvezetőt az önkormányzat támogatásáról, viszont kérte, hogy rendezzék az egyesület személyi ügyeit és a későbbiekben tartsák a kapcsolatot az önkormányzattal.

A klub épülete azelőtt a somorjai iskolához tartozó tanári szobákként szolgált, majd idősek otthonaként működött. A Pusztasomorjai Ifjúsági Művelődési Egyesület 1991 óta használja klubhelyiségként. Akkor a fiatalok saját maguk újították fel a helységeket, az önkormányzat anyagi támogatásával. A klubhelyiség rezsijét azóta az önkormányzat állja. Jelenleg harminchat fiatal jár ide rendszeresen.

V.V. – V.D.

Kapcsolódó cikkek
Záróra

-hirdetés- -hirdetés-