Új könyvtárral és kitüntetett könyvtárossal ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját Jánossomorján. Az 1910-ben épült egykori mozi épületét teljesen megújítva, immár a városi ranghoz méltó helyre kerülhettek könyveink. Könyvtárosunk, Horváth Katalin pedig a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat vehette át.

Bár a fiatalok otthon maradtak, még így is szép számú érdeklődő jelent meg január 22-én a Magyar Kultúra Napján, az új könyvtár megnyitóján. Az ünnepségen először Dr. Kurunczi Károly polgármester tartott ünnepi beszédet, hangsúlyozva, hogy elkerülhetetlen volt már a könyvtár számára új helyszínt találni. Majd Czank Vilmosplébános áldotta meg a felújított épületet. A helyi alapfokú művészeti iskola tanárai és a Jánossomorjai Felnőtt Színjátszó Kör tagjai közös műsorral készültek, majd megtartották a Jánossomorjai Füzetek második számának hivatalos bemutatóját is.

Minden megújult

Az egykori mozi épületét egyébként 32 millió forintból sikerült teljesen újjá varázsolni. Ebből 12 milliót állt saját tőkéből városunk, míg a fennmaradó részt a Közkincs Hitelprogram hosszú lejáratú, kamatmentes hiteléből fedezte az önkormányzat. A renoválásnak köszönhetően többek között kicserélték a teljes tetőszerkezetet, a nyílászárókat, megújult az épületgépészet és az elektromos hálózat. A könyvtár természetesen kényelmesebb is lett, hiszen lényegesen nagyobb területen tudták elhelyezni a könyveket. Készült külön olvasószoba, kuckó a gyerekeknek és hat teljesen új számítógéppel is felszerelték a könyvtárat, az internetezők örömére.

Mindenki Kati nénije

A Himnusz születésnapján nem csak az új könyvtárnak örülhettünk, hanem annak is, hogy könyvtárosunkat, Horváth Katalint is elismerésben részesítette a város, hiszen idén ő vehette át a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat. Horváth Katalin gimnáziumi tanulmányainak befejezése után iskolatitkárként helyezkedett el a Jánossomorjai I. Számú Általános Iskolában. Majd amikor megalakult a helyi tanácsi GAMESZ (Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet), annak könyvelője lett. Könyvtárosként 1982. szeptember 1-je óta tevékenykedik – mondta el Lőrincz György, a Balassi Bálint Művelődési Ház igazgatója, aki arról is beszélt, hogy Horváth Katalin tevékenysége során folyamatosan gyarapodott a könyvtár állománya, amely ma már meghaladja a 20 ezer kötetet.

Tovább szépítik

A Fő utcai épületet várhatóan már tavasszal tovább szépítik – tudtuk meg Kurunczi Károly polgármestertől. Mint mondta, a külső szigetelés, a vakolás még hátra van, amire minden reményeik szerint az idei költségvetésből sikerül pénzt elkülöníteni. A polgármester bízik abban is, hogy a modern környezet több látogatót vonz majd.

A város könyvei tehát jó helyen vannak és, mint megtudtuk remény van arra is, hogy a régi-megújult épület, újra igazi közösségi térré alakul. Hiszen hamarosan irodalmi rendezvények és író-olvasó találkozók helyszíne lehet.

A korábbi helyen

A könyvtár korábbi helyén, a művelődési házban egy kistermet szeretnének kialakítani, ahol kisebb előadásokat, koncerteket, klubfoglalkozásokat is tarthatnak majd. De a nyitott, a kávéház-szerűre tervezett szalonba az igazgató tervei szerint bárki betérhet majd, hogy beszélgessen, vagy elolvasson egy-egy újságot például. A beruházás valószínűleg még idén megvalósul. Az új helyiség, mint ahogy hamarosan a művelődési ház több terme is, egy, korábban a helyi kultúráért sokat tett személy nevét viseli majd.

Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-