Első alkalommal találkoztak idén a jánossomorjai civil szervezetek képviselői szerdán a művelődési házban. A Civil Fórum célja a város 2008-as programjainak közös áttekintése, illetve összehangolása volt, melyeket sok esetben már együtt bonyolítanak le a különböző egyesületek, klubok.

Míg tavaly harmincnyolc szervezet regisztrálta magát a fórumon, addig ez a szám idén negyvenháromra emelkedett, s ezzel együtt nőtt azon szervezetek száma is, akik az éves programjukat feltüntető adatlapot vissza is küldték a szervezőknek. Az említett negyvenhárom szervezetnek azonban sajnos csak a fele nevezhető aktívnak, a többiek pedig vagy nem is folytatnak semmilyen tevékenységet, vagy az csupán a néhány tagra korlátozódik.

A programok, illetve különböző rendezvények száma ugyanakkor örvendetesen bővül, 2006-ban a tervezett hatvanhárom programból nyolc maradt el, rá egy évvel már kilencven eseményt terveztek be, s csupán öt nem valósult meg. A 2008-as esztendőben a tervek szerint 100 fölé emelkedik a helyi programok száma.

A programok kilencven százaléka már évről-évre visszatérő rendezvény, de természetesen e téren is vannak változások, bővülések. Az idei Gödör-napok keretében például bemutatkozási lehetőséget kap az összes helyi civil szervezet, de megemlíthető a színjátszó kör szintén ez alkalomra időzített meglepetés produkciója is. Az eddigi információk alapján viszont szinte biztosra vehető, hogy elmarad a hét éven át sikeresen működő Hanság-Nagyerdei Ifjúsági Találkozó. Megszűnésének oka többek között az, hogy a fesztiválnak eddig otthont biztosító erdészház idén már nem áll a klub rendelkezésére.

Legközelebb negyed év múlva ül össze újra a fórum, akkor már az egyes szervezetek programjai mellett már a nagyobb városi rendezvények, például a május elseje, vagy a Városnapok közös lebonyolítása is szóba kerül. A most összeállított 2008-as eseménynaptár a Jánossomorjai Napló februári számának ingyenes mellékleteként jelenik majd meg, de külön is terjeszteni fogják, hogy azok is hozzáférhessenek, akik esetleg nem olvassák a helyi lapot.

Veres Dávid
-hirdetés- -hirdetés-