Eladták a volt Karner Ádám iskola épületét. Az új tulajdonosok azt ígérik, multikulturális helyszínt alakítanak ki. Úgy, hogy az épületeket megtartják, sőt felújítják. És már biztos az is: ide költözik a helytörténeti gyűjtemény is.

A tavaly nyáron megszűnt speciális iskola kiköltözése óta többször is megpróbálta értékesíteni az épületet az önkormányzat. Ám sem az első 25 milliós, sem a későbbi 17 és fél millió forintos összeg nem keltette fel az érdeklődést. A mostani vevők végül 10 millió forintért jutottak az ingatlanhoz, de hogy mennyit kell rákölteniük, azt még ők sem tudják, mivel az épületek elég rossz állapotban vannak.

Válságos állapot

A legfontosabb és legsürgetőbb munka az állagmegóvás. A tetőnek már neki is álltak – tudtuk meg Glázer Norberttől, aki a helyszínen megmutatta azt is milyen károkat szenvedett az épület a folyamatos ázásoktól. Mára az ingatlan falai teljesen átáztak, két méter magasságig áll a víz a falakban. A legsürgetőbb feladat tehát a további romlást megállítani, visszafordítani. Ehhez azonban a vakolatot mindenhol le kell verni és szárítani az épületet, ami az időjárási viszonyoktól függően eltarthat akár egy vagy másfél évig is.

Költözik a helytörténeti is

A tulajdonosok az önkormányzattal való megállapodás értelmében ígéretet tettek arra, hogy a helytörténeti gyűjtemény is helyet kaphat majd náluk. Ennek egy külön 60 négyzetméteres épületet emelnek, amit húsz évig ingyen használhat a város. Addig, amíg készül, abba a főutcai  épületbe költözik a tárlat, amely ha szemben állunk az épülettel, baloldalon van. Itt két helyiség egybenyitásával alakították ki a kiállítás ideiglenes helyét. Várhatóan már heteken belül átszállíthatják az anyagot.

Nagyot álmodtak

A hátsó fronton galériát is működtető családnak óriási tervei vannak a jövőre nézve. Egy igazi kulturális központot szeretnének varázsolni a helyből. Azaz különböző táborokat, fesztiválokat, előadásokat tartanának. Erre lenne lehetőség, hiszen építenek egy szabadtéri színpadot is lelátóval, amelyet Jánossomorja is ingyen használhat majd a városi rendezvények megtartására, szintén húsz évig.

Cél: az önfenntartás

Glázer Norbert becslései szerint, míg minden teljesen elkészül és beindul, az körülbelül tíz év, ám ha sikerül pályázatokon további forrásokhoz jutni, akkor ez az idő természetesen lerövidülhet. A terv, azon kívül, hogy az épületegyüttes önfenntartó legyen, az, hogy egy igazi kulturális magot hozzanak létre.

Kopogtató a művészek

Az kultközpontban egyébként nem csak a tulajdonosok és a helyiek látnak nagy fantáziát, hanem a környékbeli művészek és önkormányzatok is. Újrónafő és Mosonszolnok vezetői például támogatásukról biztosították a vállalkozó szellemű családot. a helyi művészek pedig szinte hetente érdeklődnek a várható lehetőségek iránt.

Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-