65 évvel ezelőtt, 1943. január 12-14. között az oroszok áttörték a gyenge ellenállást tanúsító doni magyar arcvonalat. Ennek során odaveszett a 2. magyar hadsereg jelentős része: a 200 ezres seregből 120 ezren, köztük pusztasomorjai, mosonszentjánosi és szentpéteri katonák, soha nem tértek haza.

Rájuk emlékeztek hétfőn este a pusztasomorjai templomban a Jánossomorjai Társaskör Egyesület által szervezett megemlékezésen és emlékmisén. A felolvasó, szentjánosi születésű Erdős Anna verseiben a háború értelmetlenségére emlékeztetett, s arra, hogy egyaránt rossz a távolban harcolóknak és az itthon maradottaknak is. A rosszul felszerelt, -30°C-ot is elérő kemény orosz télre fel nem készült magyar katonák hatalmas túlerővel álltak szemben, mint az Wittman Elekné, a társaskör tagja beszédében kiemelte, mindezzel dacolva a hazát szolgálták.

Az ünnepségen az emlékezők között helyi áldozatok leszármazottai is részt vettek. A misét követően a világháborús hősi halottak névsoránál gyújtottak gyertyát a résztvevők, ugyanis, bár vannak, akik szerencsésen hazatértek a Don-kanyarból, a három település katonái közül sokaknak lett végső nyughelye a több ezer kilométerre levő orosz harcszíntér, ahová utódaik nem tudtak kimenni, leróni kegyeletüket. A Társaskör a jövőben is szeretne évről-évre hasonló megemlékezést szervezni, a három helyi templom közül mindig más-más helyszínen.

VD

-hirdetés- -hirdetés-