Január 2-án megnyílt a jánossomorjai rendőrörs, bár a hivatalos átadás már augusztusban megtörtént. Ha az eredeti terveket tartják, októberben, majd kicsit módosított elképzelések szerint a schengeni határnyitásra nyílt volna meg az őrs. Ám decemberben csak a polgárőrök kezdtek itt. Rendőreink a héten vették birtokba az épületet.

 

A héten már az új rendőrőrsről indultak járőrözni a város rendőrei, akik január elsejétől a két szervezet integrációjának köszönhetően a volt határőrkollégákkal teljesítenek szolgálatot Jánossomorján és vonzáskörzetében. A korábban 5 fővel működő körzeti megbízotti csoport helyett ugyan egy 20-22 fős rendőrörsöt ígértek, ám a hamarosan idekerülő, még Mosonmagyaróváron dolgozó három nyomozóval együtt is mindössze tizenkettő – és jelenleg kilenc – a létszám.

A létszám bizonytalan

A három nyomozóról már lehet tudni, hogy márciusban kezdenek, ám, hogy mennyi lesz a végleges létszám, az egyelőre bizonytalan. Az integrációnak köszönhetően ugyanis még mindig komoly személyi mozgások vannak – mondta el televíziónknak Thury Jenő alezredes, az őrs parancsnoka, aki bizakodó és reméli, hogy növekszik még a létszám. A 12 fős csapatból egyébként 9-en városunk lakói. A parancsnok korábban Rajkán teljesített szolgálatot, igaz mosonmagyaróvári. Két másik rendőr Mosonszolnokról valamint Várbalogról érkezett.

Mindenkinek új

A volt határőröknek és a rendőröknek is új még a közös munka, de igyekeznek tapasztalatokat meríteni a német és az osztrák határ között már rég működő ellenőrzés tanulságaiból is. Munkájukat pedig segíti majd egy több lépcsőből álló átképzés is, amit az új rendőrségi törvény is előír.  Az immáron egybeolvadt két szervezet együttműködése különösen fontos, hiszen hozzájuk tartozik városunk mellett még Újudvar, Újrónafő, Mosonszolnok, Hanságliget, Várbalog és Albertkázmérpuszta is. Mintegy 280 négyzetkilométeres körzetükben közel kilencezer ember él. A fő feladatuk a demonstratív jelenlét mellett az úgynevezett mélységi ellenőrzés, azaz a határhoz vezető utak megfigyelése és az illegálisan itt tartózkodó külföldiek kiszűrése.

Elkapják a gyorshajtókat is

Biztonságunkat a rendőrkapitány szerint eddig sem kellett féltenünk. Az integrációnak és az új őrs nyitásának köszönhetően pedig még biztonságosabb lesz a város, hiszen több rendőr lesz az utakon. Horváth Csaba azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy ezt az is jelenti: a városon belüli közúti ellenőrzésekre is több idő jut. Azaz könnyen kiszűrhetők lesznek az ittasan vezetők és a gyorshajtók.

És hogy mi lesz?

Az ígért 24 órás szolgálatra tehát egyelőre nem számíthatunk és még állandó telephelyi szolgálat sincs, de mindig van elérhető rendőr. És jó hír az is, hogy a bűnözési statisztikákat tekintve egyáltalán nincs rossz helyzetben városunk. Igaz a schengeni határnyitás még hozhat nem várt változásokat. Hiszen eddig leginkább csak az átkelőkön léphettek be a bűnözők, most azonban szabad a vásár.

M.K.

-hirdetés- -hirdetés-