Mindössze négy felszólaló volt a szerdai közmeghallgatáson. Az érdeklődők a közalkalmazottak és köztisztviselők bérezéséről, az egyházi ingatlanok felújítási munkáiról kérdeztek, valamint egyes utak és járdák minőségéért emeltek szót.

 

40 perc alatt lezajlott a legutóbbi közmeghallhatás, amelyen a polgármester és a képviselő-testület várta a jánossomorjaiak véleményét valamint felvetéseit az elmúlt évvel és a jövőbeni tervekkel kapcsolatban. Dr. Kurunczi Károly a megbeszélés elején beszámolt az idei évi eredményekről. A bevételek és a kiadások számadatainak ismertetése után beszélt a 2008-as költségvetésről. MInt mondta, ennek körvonalazódása az előző évekhez hasonlóan jövőre is csak február közepére várható, hiszen az önkormányzat is csak január végére tudja majd meg, hogy mennyi pénz kerül településünkhöz. Annyi már azonban most is látszik, többre bizonyosan nem számíthatunk majd, mint tavaly.
Hitel nélkül!
A polgármester kitért az uniós támogatásokra is. Három pályázatról már lehet tudni. Az egyik a veszélyeztetett ivóvízbázisok kiváltására irányul, a másik a Klafszky Katalin Tagiskola felújítására, míg a harmadik a polgármesteri hivatal rekonstrukciójára. Ezek mellett természetesen nem kerülnek le a napirendről a belterületi utak, az intézmények és a játszóterek felújításaira kiírt pályázatok sem. Továbbra is fő cél marad – mondta Kurunczi Károly – hogy ne legyenek adósságaink.
5 százalék emelés a közszférában
A rövid ismertető után a polgármester fogadta a kérdéseket, amelyek közül az első a közalkalmazottak és a köztisztviselők béreire irányult, vagyis arra, lesz-e bérnövekedés a közszférában. Ez, mint mondta Kurunczi Károly, elsősorban természetesen nem az önkormányzattól függ, hiszen a költségvetési törvény a meghatározó, amely tavaly nem biztosított keretet az emelésre. Idén a Magyar Közlönyben azonban már 5 százalékos emelésről olvashattunk, amely remélhetően azt is jelenti majd, hogy forrás is lesz mögötte. Ha igen, ha nem, az önkormányzat mindenképpen beépíti majd ezt a költségvetésébe – tett rá ígéretet a városvezető.
Közlekedj okosan!
Felvetődött több úttal kapcsolatos probléma is. Bella Sándor a művelődési ház előtti részről a járdát hiányolta, mivel szerinte az intézmény és a közeli buszmegálló megközelíthetősége így igencsak nehézkes, nem biztonságos. Felhívta továbbá a figyelmet egy újabb hiányosságra, mégpedig arra, hogy a Dicsőfi Endre utca folytatásánál a temető felé vezető útszakasznál ugyancsak hiányzik a gyalogosok számára a megfelelő út. Egervári Tiborné a vasút előtti „parkoló” kátyúira figyelmeztetett, amely tele van gödörrel, így nem csak az autósok, hanem a gyalogosok számára is balesetveszélyes. A somorjai temető és az iskola utcájánál lévő kereszteződésre is panaszkodott egy lakó, mivel innen egyik oldalról sem lehet rendesen kilátni az erről közlekedőknek. Ez a jövőben különösen nagy gondot okozhat majd, hiszen a határátkelőnél minden valószínűség szerint nagyobb lesz az átmenő forgalom.
Amire már van megoldás
A művelődési ház előtti szakaszra járdaépítés forgalomtechnikai okokból nem lehetséges – mondta el Kurunczi Károly. A közútkezelőnek korábban már felvetették ezt a kérdést, ám azt a választ kapták, hogy nem lenne elég távolság a közlekedő autósok és a gyalogosok között akkor sem, ha járda épülne. A temető felé vezető útnál a polgármester megígérte, hogy utánanéznek, és ha egy mód van rá, kialakítják a közlekedési utat a gyalogosoknak is. A vasút előtti részre a polgármester kátyúzást ígért, ám ez az időjárás miatt természetesen már csak jövőre lesz. A somorjaiak problémája is megoldódni látszik, mivel valószínűleg a jövőben az iskola utcáját egyirányúsítják, így innen egyáltalán nem lehet majd kihajtani a Szent István útra. Gyalogátkelőre pedig kérnek engedélyt a közútkezelőtől.
Az egyházat is támogatjuk
Az este folyamán Nagy József egykori polgármesterünk a péteri Liget utcai kápolna felújítási munkálatairól beszélt, de kérte, hogy az önkormányzat továbbra is támogassa a rekonstrukciót. Kurunczi Károly elmondta, idén 4 millió forintot költött az önkormányzat az egyházi épületekre, ezt szeretnék tartani jövőre is.
Dicsérő szavak
A felszólalók szinte mindegyike az ötletek mellett köszönetet is mondott a képviselőknek. Bella Sándor a városi programokat, Nagy József többek között az orvosi ügyelet működtetését, míg Egervári Tiborné a nyugdíjasok támogatását üdvözölte.
Gyér létszám
A közmeghallgatáson a várakozásokhoz lépest lényegesen kevesebben vettek részt. A létszám alig érte el a 20 főt. Kérdéssel pedig mindössze 4-en fordultak a képviselőkhöz. Kurunczi Károly kérdésünkre elmondta a lanyha érdeklődés minden valószínűség szerint az időjárás számlájára is írható, de az is biztos, hogy sokan a televízió képernyőin figyelték az eseményt. A polgármester ennek ellenére bizakodó és reméli, jövőre lényegesen többen vesznek majd részt az év végi közmeghallgatáson.

Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-