A megőrzés mellett a helyi németség legnagyobb feladata a fiatal generáció megerősítése, hangzott el a német nemzetiségi önkormányzat hagyományos karácsonyi összejövetelén. A feladatok helyett azonban a családias ünneplésé volt a főszerep szombaton este. A résztvevők egy különleges darabot is láthattak a nagyfödémesiek jóvoltából.

 

A magyar és a német himnusz hangjaira kezdődött a jánossomorjai németajkúak karácsonyi ünnepsége a művelődési házban – a helyi németség nemzettudatát jól jellemzően. Az idei nagy jelentőségű év volt számukra, ami jórészt az 1947-es kitelepítés hatvan éves évfordulójára való emlékezéssel telt. Meglátogathatták például a kitelepítettek kolóniáját Németországban, de Szentpéteren is sikerült méltó emléket állítaniuk az elhurcoltak emlékének.

Fiatalítás

A múlt mellett a jelen feladatiról sem szabad azonban elfeledkezni, mondta Wally János elnök. A hagyományok megőrzése mellett a helyi németség fontos feladata az új generáció német öntudatának megőrzése. Wally János televíziónknak elmondta, törekednek arra, hogy a fiatalokat is megmozdítsák. „Ezért hoztuk létre tulajdonképpen az augusztusban megszervezett családi napunkat is, és reméljük, hogy azok a diákok, akik az iskolában már németül is tanultak, jobban felvállalják saját német gyökereiket.

Családi hangulat

A közös karácsonyi ünnepség évek óta a kitelepítést átvészelt helyi német lakosság meghitt, családias hangulatú rendezvénye. Az idei, közel három órás műsorban is több, színvonalas előadást is megtekinthetett a majd ötven fős közönség. A német nemzetiségi nyelvoktatást nyújtó Klafszky Katalin Tagiskola diákjainak műsora mellett a pázmándfalui mazsorettek is szórakoztatták a közönségek. A fúvós zenekar dallamai után pedig Janda Justine, településünkön élő osztrák énekesnő előadásában meghitt ünnepi dalokat hallgathatott a közönség.

Tanító előadás

Az est legsikeresebb programja a nagyfödémesi Ifjúsági Vöröskereszt fiataljainak előadása volt. A „fekete fény színházaként” ismert fény és mozgásszínház különlegessége, hogy egészségügyileg sérült gyermekek is részt vesznek a darabban. A kreatív, színvonalas mű így nem csak a közönség szórakoztatását szolgálja, hanem a gyerekek fejlődését, egymás elfogadását is. E módszer még európai szinten is újdonságnak számít, a födémesi szervezet is cseh és német példák alapján kezdett foglalkozni e műfajjal. Az egy éve, lelkes amatőrökből létrejött felvidéki társulat első darabját láthatta most a helyi közönség, karácsonyi mesét egy királylány álmáról.

Rangos vendég

A helyi előadás jelentőségét mutatja, hogy a szintén ezzel foglalkozó Müncheni Ifjúsági Vöröskereszt elnöke Paul A. Polyfka is megtekintette a darabot Jánossomorján. Honlapunknak elmondta, már hosszabb múltra visszatekintő, közeli kapcsolatot alakítottak ki a nagyfödémesi vöröskereszttel, melynek egyik gyümölcse ez a darab. Kiemelte, így a hátrányos helyzetűek integrációja terén komoly lépéseket tehetünk, hiszen ezáltal jobban elfogadják majd az egészséges gyerekek sérült társaikat. A Jánossomorja és Nagyfödémes közti kiváló kapcsolatra hivatkozva elmondta, reméli, van esély arra, hogy ez a fajta foglalkozás nálunk is megvesse a lábát.

A nálunk látott előadásról elmondta, gratulált a darabot létrehozó 22 gyermekszereplőnek és a rendezőknek, mert nemcsak sikerrel alkalmazták a még nyugaton is gyerekcipőben járó technikákat, de újító, történetmesélő darabot adtak elő a közönségnek.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-