Egy amerikai edzővel tárgyal a Jánossomorja Rascals baseball csapata, abban a reményben, hogy ide tudják csábítani a tengerentúli szakembert. A helyi baseball csapat, amely 2002 óta az NBI-ben játszik, tízéves fennállását ünnepli idén.

 

Tíz évvel ezelőtt, 1997 tavaszán alakult a Jánossomorja Rascals, azaz a “csirkefogók” baseballcsapata. Első hazai meccsüket 1997 szeptember 12-én játszották az egri csapat ellen, akkor még a sporttelep labdarúgó edzőpályáján. Azóta egy nemzetközi szabványoknak megfelelő pályát alakítottak ki a régi somorjai focipálya helyén. ’98-ban az első helyet szerezték meg az NBIII-ban, így ’99-től már a második ligában játszottak. 2000-ben indultak el először a Magyar Kupában. 2002-ben felkerültek az NBI-be, ahol akkor negyedik helyen végeztek. 2003-ban Jánossomorja rendezte a CEB nemzetközi baseball kupát, hét európai ország csapatainak részvételével. Jelentős technikai fejlődésen ment keresztül a Rascals a japán edző, Yamashiro Riosuke vezetésével, aki két évet töltött Jánossomorján. 2004-ben ismét egy nemzetközi sportesemény, a gyerekeknek rendezett olimpiai reménységek tornájának házigazdája volt a helyi csapat.

A 2007-es évzárón, amelyet szombat este tartott a Rascals, már a rendszeres Magyar Kupa részvételeket, az utánpótlás csapat eredményeit, és a magyar válogatottba bekerült játékosaikat is ünnepelhették. „A legnagyobb eredmény az, hogy a mai napig működik a csapat, és a tízéves története során túlélte a kritikus időszakokat is.” – mondta Fekete Csaba edző.
Idén az ötödik helyen végzett a Rascals a nemzeti bajnokság első vonalában. A baseball népszerűsítésére nem sikerült annyi energiát fordítani, amennyit szerettek volna, a pályán azonban jelentős fejlesztések zajlottak.
2008-ra legfontosabb feladatuknak a játékosállomány bővítését tekintik, különösen gyerekcsapatukat tekintve. Jelenleg egy amerikai edzővel folytatnak tárgyalásokat, aki eddig Szlovákiában edzősködött, most viszont azon hezitál, hogy az osztrák Linz, vagy a Jánossomorja csapatához jöjjön-e. Andy Weissman szerint a Rascals játékosai jó sportolók, rossz technikával, ami fejleszthető, így ha hosszabb távra nem is marad nálunk, a csapat téli felkészülésében biztosan segíteni fog.

Az idei évzárón Jánó András vehette át a legjobb védekezőjátékosnak járó elismerést dr. Kiss Károlytól, a sportegyesület elnökétől. A legjobb támadójátékos a statisztika alapján Borsándi Balázs volt, az év dobójátékosa pedig Nagy Krisztián. A csapattagok szavazatai alapján Jánó András lett az év játékosa, az év serdülő játékosának pedig Radványi Tamást választották.

Jakab Viktória

-hirdetés- -hirdetés-