Az E-ON nem érzi közvetlenül felelősnek magát a sorozatos közvilágítási hibákért, ennek ellenére ígéretet tettek a gyors intézkedésre a kritikus területeken. Az energiaszolgáltató a szerdai képviselő-testületi ülésen számolt be tevékenységéről az önkormányzatnak. De az ülésen több más mellett a jövő évi költségvetést is körvonalazták.

 

Az E-ON energiaszolgáltató működéséről szóló beszámoló megtárgyalásával kezdődött a tegnapi képviselőtestületi ülés a városházán. A társaság képviselője, Kocsisné Tóth Marianna ügyfélmenedzser az eddig elvégzett karbantartási munkák mellett beszámolt arról, is hogy a Jánossomorján hány üzemzavar fordult elő eddig az idei évben. A képviselők közül többen is kritikával illették a társaság munkáját, mondván, nagyon sok az áramkimaradás, a hiba, az egyre hiányosabb közvilágításról nem is beszélve. A sok-sok gond között megemlítették azt is, hogy a társaság emberei a bejelentett hibákat sem kezelik megfelelő gyorsasággal, hiszen előfordul, hogy hetek is eltelnek, míg a szerelő megérkezik. Erre való megoldásként egyébként felvetették, hogy vonjanak be helyi vállalkozót is a hibajavításba, mert esetleg így gyorsabb lehetne a munkafolyamat. A helyenkénti áramkimaradások mellett a Bem utca lakóinak igen komoly problémát jelent a folyamatos áramingadozás is. Ez a lakók jelzései alapján már olyan erős, hogy szabad szemmel is érzékelhető egy-egy esti világítás során. A képviselők kérték azt is: kaphassanak pontos információt a lakók arra vonatkozóan, hogy a hibákat hol, milyen telefonszámon, internetes címen jelezhetik, mivel ez sem teljesen tisztázott.

Az illetékes nem látja sötéten

Az E-ON képviselője a felé intézett kérdésekre, észrevételekre reagálva elmondta, hogy a közvilágítással kapcsolatban közvetlenül már nem az E-ON a felelős, mivel év elejétől a teljes körű kezeléssel az EH-SZER Kft.-t bízták meg. E cég munkatársai szerinte már szervezik a lámpacseréket ott, ahol az szükséges. Arra felvetésre, hogy lehetne-e helyi vállalkozót a munkák elvégzésére megbízni, a válasz egyértelmű igen volt. Mint mondják, máshol is akad arra példa, ahol az önkormányzat által megbízott cég látja el ezt a feladatot. A társaság képviselői egyébként a beszélgetés végén ígéretet tettek arra, hogy azokon a helyeken, ahol kritikus a közvilágítás (így a Féltoronyi út, Szabadság út, Dr. Dicsőfi Endre utca, művelődési ház környéke, stb.) megpróbálnak gyorsan intézkedni. Dr. Kurunczi Károly polgármester azt kérte a társaság ülésen részt vevő tagjaitól továbbítsák a panaszokat, észrevételeket a vezetőség felé, hogy minél előbb megoldás születhessen a kérdésekben.

Kis emelkedés

A testületi ülés további részében a képviselők a jövő évi költségvetési koncepcióról tárgyaltak, amelynek elkészítésében figyelembe vették a 2006 végén elfogadott gazdasági programot. A helyben maradó SZJA mértéke már ismert, így megállapítható, hogy a tavalyihoz képest kis mértékű emelkedésre lehet számítani, ami a helyiek jövedelme növekedésből adódik, hiszen a nyolc százalék változatlan.
A képviselők adóemelést nem terveznek, és nem vezetnek be új adófajtát sem. Bár a testület rövid vitát folytatott a kommunális adó mértékének emeléséről, ezt végül kis különbséggel leszavazták. A helyi adóbevételek így várhatóan mintegy 417 millió forintot tesznek majd ki. Ami az intézményi térítési díjakat, valamint a lakások és nem lakások céljára szolgáló helyiségek bérleti díjait illeti, január 1-től 15 százalékos emelést javasolt a képviselő-testület.

Tervben van

A polgármesteri hivatal költségvetésében szereplő fontosabb kiadások között van a belterületi utak, járdák felújítása, aszfaltozása, amelyre mintegy 30 millió forintot költenek. Itt található még a turisztikai és információs központ létrehozásához szükséges önrész, a volt moziépület külső vakolása, a térfigyelőrendszer kialakítása, a polgármesteri hivatal felújításának önrésze, az lókerti szabadidőpark fejlesztése, valamint néhány játszótér felújítása, és természetesen az EU-s pályázatokkal kapcsolatos pályázatok fedezése is.

Lesz tüzijáték

Városunk 2007 évi költségvetésnek 3/4 éves teljesítésével kapcsolatban a városatyák megállapították, hogy az időarányos teljesítés megfelelő, vagyis az egyenleg kedvező képet mutat. A képviselő-testületi ülés további témája volt még a Bursa Hungarica felsőoktatási támogatás, amelyről zárt ülést folytattak. Előkerült továbbá az idei szilveszteri tűzijáték témája is, amelyről, szintén rövid vita után, a képviselők kimondták az áment, így idén ismét lesz tűzijáték és forralt bor osztás az év utolsó napján.

Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-