„50 év integráció 50 helyszínen” – ezzel a szlogennel indultak a művelődési házban az Európai Közösség fél évszázaddal ezelőtti megalakulását megünneplő országos rendezvénysorozat helyi eseményei. Megyénkben még négy településen emlékeztek meg az EU előfutárának tekinthető Római Szerződés aláírásának ötvenedik évfordulóján.

 

Európai Uniós ismeretekből rendeztek versenyt kedden a körzeti általános iskola multimédiás termében. A diákcsapatok az általános ismereteik mellett a tagországok bemutatásával mérhették össze az EU-val kapcsolatos tudásukat. A verseny része volt az Együtt 1957 óta elnevezésű programnak, mely a délután során a művelődési házban folytatódott. A Külügyminisztérium és az Európai Bizottság szervezésében ötven magyar településen tartanak programokat. A rendezvény célja, hogy a kisebb településeken is tájékozódhasson a lakosság az unió adta lehetőségekről mind a mezőgazdaság, mind a külföldi munkavállalás területén, hogy minél jobban kiaknázhassák a lehetőségeket. Településenként különböző, az ott élőket is érintő programokkal várják az érdeklődőket. Mint azt Mihovics Edit PR- asszisztens elmondta, a diákoknak szervezett délutáni vetélkedővel a fiatalabb generációt is be lehetett vonni, az azt követő előadásokon pedig olyan témák merültek fel, amik a lakosság és az adott településen élők kíváncsiságát leginkább kielégítik.

Agrártámogatások a gyakorlatban címmel Tóth Péter agrárközgazdász beszélt a mezőgazdaság leredményeiról, az elmúlt három év fejlesztési, illetve pályázati lehetőségeiről. Mint mondta, a jövőben is komoly pályázati támogatásokra számíthatnak a gazdák, akik szerencsére már az elmúlt években is felismerték a lehetőségeket és éltek az uniós segítséggel. Itt a Kisalföldön is szép számmal pályáztak sikeresen agrárvállalkozók, így például olyan korszerű gabonatároló létesítmények épülhettek meg, amelyek mindenképpen hasznosak és mindenki érdekét szolgálják.

Határszéli településként Jánossomorját hatványozottan érinti a külföldi munkavállalás lehetősége, ebben a témában Kövi László EU projekt koordinátor tartott tájékoztatót. A szakértő szerint a magyar munkavállalók nem elég mobilak, más kelet-európai országokhoz képest jóval kevesebben dolgoznak külföldön. Ugyanakkor ebből a szempontból Jánossomorján más tendenciák tapasztalhatók, mint országos szinten. Határ mentén az emberek ingázóként hajlandóak átmenni Magyarországról Ausztriába dolgozni, de ez a tendencia is főleg Győr-Moson-Sopron megyében dominál. Érdekességként megemlítette, hogy más határszakaszon pedig pont a fordítottja tapasztalható, Szlovákiából, illetve Romániából több tíz ezerre tehető a nálunk dolgozók száma.
Az előadásokat követően büfévacsora várta az érdeklődőket, ahol lehetőség nyílt az előadókkal is kötetlen beszélgetésekre, illetve a felmerülő kérdések megbeszélésre.
A Római szerződést hat nyugat-európai állam, Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, és Olaszország írta alá 1957. március 25-megalapítva ezzel az EU elődjét, az Európai Gazdasági Közösséget.

Veres Dávid
-hirdetés- -hirdetés-