Vesztegetéssel érték tetten egy helyi üzem gazdasági vezetőjét, aki a gyanú szerint havi 250 ezer forintot kért egy munkaerőt bérbeadó vállalkozótól azért, hogy továbbra is tőle kölcsönözzön munkaerőt cége számára. Az ügyet megelégelő bérbeadó maga tette meg a feljelentést. A törvény lehetőséget biztosít a korrupciós ügyből való kiszállásra – tájékoztatta a JTV-t a rendőrség.

 

A jánossomorjai cég gazdasági vezetőnőjével szomszédos irodában várták egy reggel a megfelelő pillanatot a megyei rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozói: Miután a vállalkozó átadta a pénzt, lecsaptak. A feljegyzett sorszámú bankjegyeket megtalálták a hölgynél, így a vesztegetés bizonyított – értesült róla a Kisalföld című megyei napilap. Alapos a gyanú tehát a korrupciós ügyre.

A munkaerő bérbeadással foglalkozó vállalkozó szerint a vezető pár hónapja már pénzt követelt tőle azért, hogy az ő embereit alkalmazza. A bérbeadásért járó összeg egy részét kellett visszaforgatnia a vezető pénztárcájába, miután az előző havi munkabérköltség megérkezett a számlájára. A „visszajáró” kezdetben tíz százalék körül mozgott, majd négy-ötre módosult, míg végül 250 ezerben állapodott meg havonta.

Samu László alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője a JTV-nek elmondta: „A hasonló esetek feltárása érdekében a büntetőtörvénykönyv lehetőséget biztosít arra, hogy a vesztegetésben akár már huzamosabb ideje is érintett fél mentesüljön a büntetés alól, ha megteszi a feljelentést. Ezzel szeretnénk megvilágítani az ilyen visszaéléseket.” Amiből egyébként nem sok – napvilágra került – példát tud sorolni az osztályvezető: Jánossomorján, de még Mosonmagyaróvár térségben sem volt eddig hasonló eset.

A rendőrség üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítja a nőt, akit akár 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetnek.

HT

-hirdetés- -hirdetés-