A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, illetve a dohányzás és alkoholfogyasztás is erősen hozzájárul ahhoz, hogy valakit szív- és érrendszeri megbetegedés érjen, és minden második ember ilyen betegségben hal meg. A bajok megelőzéséhez szükséges vizsgálatok elvégeztetése mellett különböző előadásokat hallgathattak, alternatív gyógymódokat ismerhettek meg és egészséges ételeket kóstolhattak az érdeklődők a családi egészségnapon a művelődési házban szombaton.

 

Három egészségüggyel kapcsolatos előadás és egész napos program várta a családokat az egészségnapra. Délelőtt Dr. Liziczai Imre, kardiológus tartott előadást a szív- és érrendszeri betegségekről, ezek kialakulásáról és a megelőzés lehetőségeiről, szűrővizsgálatokról, majd Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos beszélt a szociális ellátásról. Délután Szántainé Nagy Edit allergiáról tartott előadását hallhatták az érdeklődők.

A nap folyamán az egészség megőrzéséhez, betegségek gyógyításához hozzájáruló gyógymódokkal, terápiás eszközökkel foglalkozó cégek állították ki termékeiket, amiket ki is lehetett próbálni a helyszínen. Legtöbben mégis a különböző orvosi vizsgálatoknál álltak sorba.

Bár az elmúlt években egyre több információ jut el a lakossághoz, az emberek egyre tájékozottabbak és hamarabb észreveszik a betegségeiket, mégis sokan tartanak a vizsgálatoktól, illetve azok eredményeitől és nem mennek el orvoshoz. Itt most kötetlenebb formában sokan vállalkoztak mégis a vizsgálatokra.
Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos felhívta az emberek figyelmét, hogy amennyiben rendellenességet észlelnek, vagy bármi olyat tapasztalnak a testükben, illetve a testükön, amivel nem tudnak mit kezdeni, menjenek el a háziorvosukhoz. Előfordulhat ugyanis, hogy amit a beteg csekélységnek gondol, az bizony komoly jelenthet, és fordítva.

A már hagyománnyá vált egészségnapon idén is elsősorban nyugdíjasok vettek részt, pedig a betegségek kialakulása sok esetben már harminc éves kor előtt elkezdődik. Továbbra is a megelőzés, a kellő tájékoztatás, illetve a rizikófaktorok felszámolása a legfontosabb tényezők az egészség megóvása érdekében, illetve, hogy az emberek a saját érdekükben rendszeresen rész vegyenek egészségügyi vizsgálatokon, szűréseken.

Jánossomorján az egészségügyi ellátásban három háziorvos és egy gyermekorvos dolgozik, valamint védőnői szolgálat, házi betegápolás és ügyeleti rendszer is a lakosság rendelkezésére áll. A betegek alapellátásához szükséges vizsgálatokat helyben el tudják végezni és rendelkeznek a szükséges műszerekkel is.

V.V.

 

-hirdetés- -hirdetés-