Beadványban kéri az egykori malom védelmét a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság az önkormányzattól. Az épület helyi egyedi védelméről, így tervezett bontásának megakadályozásáról november 28-i ülésén dönthet a képviselőtestület.

 

Újabb tervek merültek fel a vasút mellett évtizedek óta üresen álló Szórády-féle hengermalomról. Legfrisebb értesüléseink szerint új tulajdonosa egy autóalkatrész kereskedelmi hálózat elosztó telephelyét szeretné kialakítani, a több mint 110 éves, épületet pedig lebontatná.

A bontás megelőzéséért fordult beadványában a városvezetéshez a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság. A bizottság indoklása szerint a karakteres épület mára Jánossomorja egyik szimbólumává vált, így lebontása nagyban megváltoztatná a település arculatát. Emellett az épület országos szinten is ritkaságnak számít, és mint ilyen, ipartörténeti emlékként szintén megilletné a védelem.

Amennyiben a képviselőtestület is osztja majd a bizottság véleményét, úgy a tulajdonos az épület megtartása, illetve felújítása mellett kell, hogy megkezdje a beruházást.

Veres Dávid

Korábbi cikkünk:
Megújulhat az ipartörténeti emlék

-hirdetés- -hirdetés-