A nyugdíjasok hétvégéje volt a pénteki és szombati nap: pénteken az önkormányzat rendezett idősek napi ünnepséget, szombaton pedig a nyugdíjas klub tagjai vehettek részt egy kulturális és baráti találkozón. Városunkban összesen több mint ezer 60 év feletti idős ember él.

 

Jánossomorja lakosságának nagyjából 17 %-a, szám szerint több mint 1000 fő 60 évesnél idősebb. 134-en voltak idén januárban, akik a nyolcvanadik életévüket is betöltötték. Ezek a számok az előző évhez képest szinte semmit nem változtak. Az országban ugyanakkor a 60 év felettiek aránya évek óta nagyjából 20%, ami azt jelenti, hogy fiatalosabb településnek számítunk Magyarországon.
Az idősek segítésére városunkban házi betegápoló szolgálat működik ezév március óta, a mosonmagyaróvári Harris Egészségügyi Szolgálat égisze alatt. A házi ápolás tavasszal hat-hét beteggel indult, azóta harmincra bővült azok száma, akik igénybe veszik az otthonokba kijáró ápolónők segítségét. (Egy főállású és egy mellékállású ápolónő vesz részt a munkában.) A kistérségi társulás jóvoltából pedig szintén több mint harminc embernek van Jánossomorján jelzőkészüléke, amellyel segítséget tud hívni ha baj van.
A helyi önkormányzathoz többféle szociális támogatásra pályázhatnak az idősek, amit a város indokolt esetben és lehetőségeihez mérten mindig igyekszik megadni.
Emellett az önkormányzat immár tizenkét éve minden ősszel ünnepséget rendez a nyugdíjasoknak a művelődési házban. „Természetesen ez a rendezvény jellegében egészen más, mint mondjuk a szociális támogatás című nagy fejezet” – nyilatkozta a JTV-nek dr. Kurunczi Károly polgármester. „Ez nyilván csak egy gesztus az önkormányzat, illetve az aktív korúak részéről, amit, úgy érzem, hogy meg kell tenni, hiszen az idősek megérdemlik.”
Az idei idősek nap ünnepi rendezvényre – pénteken este – a Körzeti Általános Iskola alsós napközisei készültek műsorral a nyugdíjasoknak. Utánuk Mary Zsuzsi énekesnő szórakoztatta a vendégeket. A Győri Nemzeti Színház két magánénekese, Csikó Teodóra és Takács Zoltán operett- és musicalrészleteket adtak elő.
Dr. Kurunczi Károly az ünnepségen elmondta, a város egyik legaktívabb civil szervezete az “Életet az éveknek” Balassi Bálint Nyugdíjas Klub, akik saját maguknak is gyakran gondoskodnak programról. Szombaton már a klub szervezett baráti találkozót, amelyre Mosonszolnok, Várbalog és Újrónafő nyugdíjasait hívta meg, és amelyre minden résztvevő csoport kulturális műsorral – énekkel, verssel – készült.
Jakab Viktória
-hirdetés- -hirdetés-