Az idei tél első hótakarója hullott Jánossomorjára ma délelőtt. A néphiedelem szerint, ha Márton napján, november 11-én esik a hó, akkor enyhe telünk lesz. Az önkormányzat azonban felkészült arra az esetre is, ha a jóslat nem teljesül.

Ha Márton fehér lovon jön, enyhe lesz a tél, ha barnán, akkor kemény, így jósoltak a mai napon a régiek – a mellett, hogy a Dunántúlon e napon vágták le Márton lúdját, azaz a tömött libákat, és ekkor kóstolták meg az újbort is. A liba csontjából is az időjárásra jósoltak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.

Egy kalendáriumi regula szerint: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” „A bornak szent Márton a bírája” – tartja a mondás, azaz ilyenkor iható az újbor, más jelentése szerint az őszi időjárás dönti el, hogy milyen lesz a bor.

A népi prognóziskol ellenére a város felkészült a kemény télre is – mondta el Tóth László településgondnok. Novembertől már hóügyelet lépet szolgálatba a városban, a munkagépek készen állnak, és a munkaerő is bevethető a hó első csapásai ellen. A tavalyi, enyhe tél megkímélte a só és homokkészletet, így egyelőre arra sem kell költenie a városnak.

 

-hirdetés- -hirdetés-