Közös járőrszolgálatot hozott létre a Győr-Moson-Sopron- és Vas megyei rendőr főkapitányság, valamint a burgenlandi tartományi rendőrség az osztrák-magyar határ teljes terjedelmében. Ennek eredményeként a két ország rendőrei egymás területén is dolgozhatnak.

 

A járőrőrszolgálat szeptember óta a határvonal 10-10 km-es mélységében teljesít szolgálatot, hazai és osztrák területet egyaránt ellenőrizve. Jánossomorja környékén is velük találkozhatunk időszakonként. Az itt szolgáló járőrök fő feladata a közbiztonság óvása, illetve a közúti forgalom ellenőrzése, de emellett gyakran hívják fel figyelmüket parancsnokaik más területekre is, például az igencsak élénk határ menti illegális színesfém kereskedelemre. A háromfős járőrcsoportokban magyar és osztrák rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot, hazai területen magyar parancsnokkal és magyar szolgálati autóval, Ausztriában pedig fordítva. A közös szolgálat egyelőre havi 6-8 alkalomra korlátozódik, a határok végleges megszűnésével ennek száma természetesen jóval nagyobb lesz, és az ellátandó feladok is bővülnek.

Mint azt Németh Lajos alezredes, a megyei főkapitányság megbízott közbiztonsági igazgatója elmondta, Hegyeshalomból irányítják a teljes osztrák határszakaszt A burgenlandi tartományi rendőrség és a Győr-Moson-Sopron, Valamint VAs megyei rendőrfőkapitányságok segítségével.

Az együttműködés előzménye egy 2006-ban aláírt államközi szerződés, melyet a határokon átnyúló bűnözés leküzdése és visszaszorítása érdekében hoztak létre. A már korábban megvalósított információcsere után a most létrehozott szolgálat egy újabb lépés a kitűzött célok megvalósítása érdekében. A januári schengeni csatlakozást követően pedig ugyanezt a modellt fogják alkalmazni a szlovén, illetve a szlovák határszakaszon is.

Veres Dávid

-hirdetés- -hirdetés-