Nem éreznek forgalomcsökkenést a 86-os út mellett élők az útdíj bevezetése óta. A kamionok továbbra is sokan vannak, és nagy sebességgel hajtanak keresztül a városon, nem kis veszélyforrást jelentve a Rákóczi úton lévő Klafszky-iskola diákjaira nézve sem.

 

A környéken élők szerint nincs változás: ugyanakkora a kamionforgalom a szentpéteri főutcán, mint régen.  Pedig április elseje óta a 86-os út Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közötti szakaszán is csak autópálya-matricával közlekedhetnek a kamionok. Ennek ellenére továbbra is ezt az útvonalat választják. Vagy azért, nem tudnak másfelé menni, vagy azért, mert még ez is jobban megéri nekik, mint mondjuk az osztrák autópálya-matrica. A nagy forgalmú főút mellett áll a Klafszky-iskola is, amelynek diákjai nap mint nap a kamionok között átkelve kell hogy eljussanak az iskoláig. A polgárőrség ugyan sok segítséget nyújt nekik ebben reggelenként, de az utóbbi időben sem őket, sem a rendőrséget nem látni már errefelé olyan gyakran. Úgyhogy az iskola továbbra sem érzi biztonságban a gyerekeket. Nemes Csaba igazgató szerint egyáltalán nem csökkent a kamionok száma az útdíj bevezetése óta. Hivatalos adatok pedig még nincsenek erről, mert a közútkezelő ugyan végzett forgalomszámlálásokat, de ennek eredményei még feldolgozás alatt vannak.
Nemes Csaba azt mondja, szerinte a nyár elején beszerzet két “bádogrendőrt” is jól ismerik már a sofőrök, mert több is van belőle a környéken, ezért már nincs sebességcsökkentő hatásuk.
A Magyar Közút Kht. jövőre felújítja a 86-os főút Bősárkány és Jánossomorja közötti szakaszát. A 2008-ban induló burkolatmegerősítés során 15 tonnás járművek számára is járhatóvá teszik a főutat, viszont várhatóan két forgalomlassító szigetet is emelnek majd a szentpéteri településrész két szélén. Az iskola előtti zebrához pedig jelzőlámpát szerelnek, az útfelújítással egy ütemben, de a város pénzéből. Elkerülő útról nem szólnak a tervek. A kamionforgalom csökkentésére a vasúti szállítás jelenthetne gyökeres megoldást, erre azonban országos szinten sincs gyakorlat.

JV

-hirdetés- -hirdetés-