Elkészült a mosonszentpéteri templom belső felújítása. A falak színeinek felfrissítése mellett az örökmécsest és a csillárt is megtisztították. A templom ünnepélyes megáldására dr. Pápai Lajos megyéspüspök érkezik városunkba, november 10-én.

 

Május végén kezdődtek a mosonszentpéteri templom felújítási munkálatai, és mostanra lett kész a munka egyik leglátványosabb része, a belső festés.
Az eddigi munkálatok 7,5 millió forintba kerültek, amiből három és félmilliót a mosonszentpéteri egyházközség adott, és a Hipp Kft. is 3,7 millió forinttal támogatta a felújítást. Az önkormányzat eddigi egymillió forintos támogatását megtoldotta meg még egymillióval és több, jelentős magántámogatás is érkezett a felújítás többi részére.
A továbbiakban felújítják még a stációs képeket és az ablakokat is restaurálják. A szentély két ablaka már elkészült és a következő évre átnyúló munkálatok során az összes ablakra szentek kerülnek. Jelenleg két ablakon nem ismerhető fel az ábrázolt alak, amennyiben ezekről nem találnak feljegyzést, akkor Szent Erzsébet és Apor Vilmos fog rájuk kerülni. Előfordulhat ugyanis, – mint ahogy ez a szentélyben lévő ablaknál is történt – hogy az ablak kiemelésekor válik láthatóvá egy utalás, illetve felirat. Czank Vilmos, városunk plébánosa elmondta, hogy a szentély ablakainál azt gondolta, hogy azok Szent Pált és a templom védőszentjét, Szent Pétert ábrázolják. Ám a restauráláskor találtak egy feliratot, ami azt bizonyítja, hogy nem Szent Pétert, hanem Borromeo Szent Károly alakját festették az üvegre. Így ez a szent maradt az ablakon, a feltételezett Szent Péter helyett.
Az ablakok restaurálására folyamatosan érkeznek adományok, a munkát Sipeki Zoltán, restaurátor, üvegfestő végzi.
V.V.

 

-hirdetés- -hirdetés-