Már december 21-től szabadon átjárhatunk az Unió belső határain, vagyis az eddig tervezett január elsejei időpont előtt nem egészen két héttel. Ezzel természetesen a hely rendőrőrs is hamarabb kezdené a munkát. A korábban tényként nyilvánosságra hozott nyitást azonban ma még nem tudták megerősíteni Hegyeshalomban a tárgyaló magyar és osztrák miniszterek.

 

Éjfélkor felnyitják a sorompókat majd levonulnak az átkelőkről a határőrök december 20-án a szlovén, az osztrák és a szlovák határ menti, 1100 km-es határvonalon. Attól kezdve mindenütt korlátozások nélkül szabaddá válik az átjárás. A sorompók megnyitását december 20-án éjjel az érintett kilenc uniós tagállamban, a Baltikumtól Szlovéniáig mindenütt ünnepségek kísérik majd. Ezt Béndek József, a határőrség parancsnoka nyilatkozta a sajtónak kedden.

A medve bőre

Hogy nem eszik olyan forrón a kását, az csütörtökön derült ki. A schengeni bővítés utáni biztonsági együttműködésekről,  és hazánk schengeni csatlakozásáról tárgyalt Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter és Günther Plater osztrák belügyminiszter csütörtökön a hegyeshalom-nickelsdorfi nemzetközi határátkelőhelyen.

Az előbbre hozott csatlakozással kapcsolatban Platter elmondta: november 8-9-én hoznak döntést Brüsszelben a schengeni bővítés időpontjáról. Ám az osztrák belügyminiszter is valószínűsítette, hogy karácsony előtt megtörténik a határnyitás – közölte a Magyar Nemzet Online.

Együtt járnak majd

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón az osztrák belügyminiszter kijelentette: Magyarország felkészülése megfelel a schengeni normáknak, az Európai Unió külső határa biztonságos lesz. A magyar és az osztrák miniszter ugyanakkor egyetértési nyilatkozatot írt alá a biztonságot szavatoló együttműködésről. Ennek keretében egyebek között közös járőrözéseket tartanak majd.

Házunk táján

Hogy Jánossomorján milyen búcsúra is számíthatunk, arról még nem tudni – mondta Madarász Tibor határőr alezredes a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltség parancsnokhelyettese.

Horvát Csaba alezredes, a mosonmagyaróvári rendőrség kapitánya is megerősítette: hivatalos rendelkezést még nem kaptak a kedden már bejelentett szándékról, így továbbra is a januári dátumhoz igazodnak. Amennyiben azonban december 21-én nyílnak a határok, természetesen a jánossomorjai rendőrőrs is akkor kezdi a munkáját.

Mindenképpen korábban nyit az őrs

Az épületet a jelenleg folyó gázszerelési munkák végeztével már átveszik a rendőrök és megkezdik a felkészülést az új típusú szolgálatra, kezdődjön az akár december 21-ével – erősítette meg a parancsnok. Feltehetően a rendőrség beköltözésével már a helyi tűzoltók és polgárőrök is elfoglalhatják itt a helyüket.

Hauptmann Tamás

Háttér

Portugál igen
A korábbi határnyitás tervét Rui Pereira, a soros EU-elnök, Portugália belügyminisztere közölte hétfőn -tudósított a Népszabadság. Az EU bel- és igazságügy-miniszteri tanácsának nevében Pereira kijelentette: bízik abban, hogy az övezet kilenc új tagállama már karácsony előtt csatlakozhat a rendszerhez.

“Minden felülvizsgálat azt bizonyítja, hogy még az év vége előtt meg tudjuk szüntetni a határokat. Ennek tehát karácsony hetében meg kell történnie” – mondta Pereira hétfőn Lisszabonban. A miniszterek korábban 2008. január 1-jét jelölték ki a szárazföldi és a tengeri határok megnyitásának céldátumául. A légi utazásokat illetően a már kibővített schengeni zónán belül tavasszal, az új menetrend életbe lépésekor kell megszűnnie az ellenőrzésnek.

Osztrák, holland, finn nem

Ezzel együtt érezhető olyan szándék egyes régi tagállamok részéről, hogy a nyitás késleltetését igyekeznek elérni, adta hírül Uniós diplomatákra hivatkozva a Népszabadság Online. Az Európai Parlament november közepi véleményét követően a tagállamok belügyi tanácsa december elején adhat zöld utat. Ha mégsem – most éppen az osztrákok, a hollandok és a finnek vezetik az ellentábort -, úgy legkorábban a december közepi uniós csúcs mondhatja ki a végső szót. De ekkor már januárra tolódik az egyelőre december 21-22-i időpont – olvasható a nol.hu-n.
H.T.
-hirdetés- -hirdetés-