Bár a múlt héten elkezdődő útfelújítási munkák a rossz idő miatt pillanatnyilag szünetelnek, ez a kitűzött határidőt egyelőre nem befolyásolja. A kivitelező Makadám Kft. szeptember végére vállalta a munka teljesítését.

 

Elsőként Pusztasomorján, a Széchenyi utca Szent Vendel kápolnától a temetőig vezető szakaszán fejeződött be aszfaltozás. Ott az úthibákat korábban csak kavicsozással orvosolták, így nem csak javításra, hanem teljes portalanításra és az árokrendszer korszerűsítésére volt szükség. A beruházások másik, szintén kisebb része az Újerdő utca legutóbbi felújításkor kimaradt, hátsó vasúti átjáró felé vezető szakasza. A testület azért döntött e két utca felújítása mellett, mert ezek költségét az előre elkülönített keretből, önerőből is fedezni tudta. A legnagyobb, így legköltségesebb munka a Fehérkereszt utca kijavítása. Itt ugyanis elsőként a korábbi út kiszélesítését végzik el a szakemberek, az aszfaltozás tehát csak a földmunkák elvégzése és az út szintezését követően indul meg.
Mivel felére csökkentek pályázati források, a korábbi évekhez képest idén kevesebb pénz jut a településen az utak javítására. Ennek ellenére azokon a kritikus helyeken, ahol az út állapota igényli, számítani lehet további, kisebb javításokra is. Mint azt Kuruncz Károly polgármester elmondta, szerencsére egyre kevesebb az a szakasz, amit kátyúzni kell hiszen egyre több útfelületet sikerült lezárni aszfaltborítással az elmúlt években.
A regionális pályázatok közül egyedül a Fehérkereszt utca javítására benyújtott nyert: a 15 és fél milliós költségű beruházáshoz hét millió forintot ad az állam, Jánossomorja önrészként pedig kb 8,5 millió forinttal járul hozzá. A két kisebb útszakaszra 6, illetve 2 és fél millió forintot szán az önkormányzat, így az idei útfelújításokra elkülönített 15 millió forintot a szükséges, mintegy két millió forinttal kell még kiegészítenie a településnek.
VD
-hirdetés- -hirdetés-