Úgy néz ki, mégsem nyílik meg október elsejével a jánossomorjai rendőrőrs. Bár korábban a schnegeni típusú határőrizet három hónappal hamarabb induló mintapéldányaként nyilatkoztak az őrsről, most már az általános, január elsejei dátumról beszélnek az illetékesek.

 

Zárt ajtókat talál, aki a nemrég átadott jánossomorjai rendőrőrshöz fordulna ügyes-bajos dolgával. Az országosan egyedire tervezett, a rendőrség és határőrség összevont állományának otthont adó épületbe a korábbi nyilatkozatok szerint október elsejétől költözött volna az élet. Ekkor kezdte volna munkáját az a 22 fős állomány, akik már schengeni típusú mélységi határőrizetet tartottak volna a környéken, mintegy tapasztalatszerzésként.

A próbaüzemről még a várossal való megállapodás július 19-i aláírásakor beszélt Gorgosilits Fábián megyei rendőrfőkapitány. Mint mondta, a határőrség és a rendőrség állományát ténylegesen csak január elsejétől vonják egybe, ám az akkortól már élesben működő új rendszerre való felkészülésként állítják munkába az összevont jánossomorjai őrsöt.

Az elképzelések azonban megváltoztak. Olyannyira, hogy az általunk megkérdezett, az ügyben illetékes Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon meglepődve hallották tőlünk az októberi dátumot. Szerintük az általános tervek szerint január elsejétől lépne működésbe az őrs.

A Jánossomorjai Rendőrőrsöt augusztus 24-én adták át ünnepélyes keretek között, alig pár hetes, sietős munka után. A megnyitón is elhangzott, a rekordidő alatt, megfeszített munkával felújított épület hamarosan az új állomány rendelkezésére áll majd.

Az ügyben megkerestük az épületet átadó Piros Attila dandártábornokot, rendészeti szakállamtitkárt, aki elmondta, a változás okáról nincs tudomása, az átadás időpontjában megyei kollégái illetékesek. E mellett azonban megerősítette: az esetleges csúszás nem jelenti azt, hogy a rendőrség és határőrség integrációjával gondok lennének, és azt sem, hogy a schengeni rendszerre való felkészüléssel lennének problémák.

Az ügyben Gorgosilits Fábiánt sajnos mindezidáig nem sikerült elérnünk, a megyei rendőrségi szóvivő pedig a mosonmagyaróvári kapitányságra irányított. Ott azonban továbbra is úgy tudják, január elsejétől kell megnyitni az őrsöt.

Kérdés azonban, ha eredetileg is január elseje volt a kitűzött határidő, miért volt olyan sietős az épület felújítása és átadása? E kérdésre a helyi polgárőrség és önkéntes tűzoltóság is választ várna, a tervek szerint ugyanis e két helyi szervezet is itt kapna telephelyet. Azonban a zárt kapukon ők sem jutnak át, ezek szerint januárig.

HT
-hirdetés- -hirdetés-