Megint nem sikerült eladni az iskola épületét. A nyáron bezárt Karner Ádám Speciális Iskola épületének eladásáért most másodszor írt ki licitet a város önkormányzata, ám csakúgy, mint korábban, hétfőn sem érkeztek ajánlattevők.

 

Az iskola épületének mostani, alacsonyabb árát még legutóbb július végén állapította meg a képviselőtestület. Itt, több javaslatból aztán az eddigi 25 milliós összeget 17 millió 500 ezerre csökkentette a város. Megegyeztek abban is, 500 ezres lépésekben hajlandók emelni az árat. A nagy mértékű csökkenéstől akkor azt várták, hogy sikerül felkelteni a vásárlók figyelmét.

A testületi ülésen elhangzott az a felvetés, – a régi városképért aggódók számára inkább félelem – is, hogy az épületet magát már nem tudná hasznosítani egy új tulajdonos, így az kevésbé értékes. A ház maga ugyanakkor régi heidebauer építésű, melynek ugyan még helyi vagy más műemléki védettsége nincs, mégis fontos helytörténeti értéket képvisel.

Póczáné dr. Kovács Zsuzsanna jegyző elmondta, a mostani sikertelenség után újra a testület dönt majd az épület további sorsáról október 3-i ülésén. Elképzelhető, hogy újabb árat határoznak meg a képviselők, de az is, hogy esetleg másként hasznosítják az épületet.

Az igazsághoz tartozik, hogy az előző testületi ülésre érkezett egy ajánlat az épület megvásárlására. A helyi vállakozó – az egyelőre nem nyilvános vételi árajánlat mellett – egy művészeti és hagyományőrző centrumot kíván kialakítani a területen, melynek hátsó részén már egy műterem és galéria található. Itt művészeti és néprajzi ismerteket is kaphatnának az érdeklődők, és később akár turisztikai vonzásponttá is bővülhetne az épületegyüttes. E mellett helyet biztosítanának itt a jelenleg raktárban álló jánossomorjai helytörténeti gyűjtemény részére is, sőt, egy szabadtéri színpadot is emelnének. Ez utóbbit 10 évig bérleti díj mentesen a város részére bocsátanák. A felújítás során pedig megőriznék az épület eredeti stílusjegyeit, jellegzetességeit.

Akkor a testület nem hozott döntést az ügyben, annál is inkább, hiszen meg kellett várnia az akkor már kiírt licitet.

H.T.

-hirdetés- -hirdetés-