Hét fős, fiatalokból álló vendégcsoport érkezett Jánossomorjára Lengyelországból a Balassi Bálint Ifjúsági Klub meghívására. A csereprogram előzményeként áprilisban helyi fiatalok utaztak tíz napra a Katowice melletti Piekary Slaskie városába, ahol közös koncertet adtak. 10 napos itt tartózkodásukat szintén koncerttel zárták.

 

Bár a tavaszi csereprogramot támogatta az Unió, a helyi fiatalok őszre nem nyertek támogatást a magyarországi Uniós pályázati irodától. A lengyel fél viszont alkalmasnak találta a pályázatot, így támogatta a lengyel csapat hazánkba utazását. A helyi csoport így saját erőből és támogatók útján valósították meg az újabb csereprogramot, bevonva immár a városlakókat is a programokba. Mint azt Kocsis Péter főszervező elmondta,szerettük volna tovább mélyíteni a korábban kialakított kapcsolatotak, erre viszont csak így nyílt lehetőségük. A programok fő célja a zenélés volt, hiszen több zenész is van a csoportban.

A különböző országokból származó fiatalokat tehát a zene közös nyelve hozta közelebb egymáshoz, és így megismerhették egymás kultúráját, szokásait is. Ez utóbbi érdekében a hagyományos magyar népzenéből és néptáncból is kaptak ízelítőt Doborgazszigeten, ahol három napot töltöttek el. Daniela Şwider, a csereprogram lengyel résztvevője szerint nagyon jól érzik magukat Magyarországon, a legjobban a Szigetközben eltöltött napok tetszettek, ahol pólókat is készíthettek maguknak.

Az itt töltött tíz nap során jártak Győrben és Mosonmagyaróváron is, de a szűkebb környék nevezetességeivel is megismerkedtek, így például Albertkázmérpusztával, vagy a Nyirkai-Hany madárvilágával. A csoportot Kurunczi Károly polgármester is fogadta az önkormányzat tanácstermében. E mellett vasárnap lengyel nyelvű misét is meghallgathattak városunkban. A vendégek a hétvégi városnapi rendezvényen is részt vettek. A pénteki tábortűznél a lengyel konyhaművészetből is tartottak egy kis bemutatót az érdeklődőknek. Szombaton pedig közös koncerttel szórakoztatták a városlakókat.

A helyi szervezőknek kellemes meglepetést okozott az augusztusi Gödör napokon adott koncert után az itt lakók pozitív hozzáállása. Az önkormányzat mellett ugyanis, több helyi vállalkozó, cég és magánszemély is segítette a programok megszervezését és lebonyolítását.

Veres Dávid
-hirdetés- -hirdetés-