Vecsei László Ezékiel képkiállításával vette kezdetét az idei, Városnapi rendezvénysorozat. A Kozma Galériában megtartott bemutatón a Jánossomorjához is kötődő újrónafői festő szürrealista képeiből nyújt betekintést az érdeklődőknek.

 

Az egykori Karner iskola mellett kialakított Kozma Galériában tavaly szeptember óta rendeznek kiállításokat. Eddig három képbemutatót láthattak az érdeklődők, a mostani megrendezésével a tulajdonos, Glázer-Kozma Edit a hosszú évekig Jánossomorján élő Vecsei László Ezékiel munkásságát szeretné közelebb hozni az itt élőkhöz.


Tekintse meg képeinket!

A kiállított képeket Kertész Attila, Újrónafő polgármestere mutatta be a megjelenteknek, aki lámpalázát oldva humorral indított; ugyan készített egy közel húsz oldalas elemzést a képekről, de a közönség nagy szerencséjére azt otthon felejtette. Mint mondta, a most látható festmények az élet és teremtés misztériumával foglalkoznak, éppen ezért jellemzi sejtelmes hangulat és színvilág a képeket. A színekben ősi emlékek és érzések jelennek meg, több síkon értelmezhetőek. „Ami lent, ugyanolyan, mint fent” – idézte Kertész a három évezreddel előttünk élt ókori bölcs, Hermész Triszmegisztosz szavait, aki mondatával szintén a formák többféleképpen való értelmezhetőségére utalt.
A kiállítás megnyitóján az Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, Dravetzkyné Stumpf Erika és Rácz István által előadott darab mellett Gellén Imre újrónafői önkormányzati képviselő erre a célra írt köszöntő verse is elhangzott a szerző előadásában.

Vecsei László Ezékiel 1955-ben született Kisbodakon. Több évig élt Jánossomorján, ma Újrónafőn lakik és alkot. 1987 óta főállású festőként tevékenykedik, több stílusban alkot, portrék, csendéletek, vagy tájképek mellett a most kiállított szürrealista művek is közel állnak hozzá. Ahogy Vecsei László Ezékiel maga is megfogalmazta, a mesterséghez tudni kell mindent, előbb el kellett sajátítania a való világ megformálását és ezen keresztül jutott el egy őrá jellemző, szürrealista és nonfiguratív világhoz. Az elmúlt húsz évben munkáival megfordult már a legtöbb magyar nagyvárosban, de külföldi bemutatókon is gyakran vesz részt. Mosonmagyaróváron rajzstúdiót vezet, állandó tárlata van Újrónafőn, illetve szülőfalujában, Kisbodakon.

A kultúra, így a festészet is szubjektív, mindenki mást-mást lát meg egy képben. Hogy mit is, azt megtudhatja bárki, aki október 7-ig, ellátogat a kiállításra, ami naponta 10-től 17 óráig tekinthető meg. A kiállított képek megvásárolhatók. Mint az a megnyitón elhangzott, míg az író kiírja, addig a festő kifesti magából az érzéseit, gondolatait. A képeket vizsgálva, bátran mondhatjuk, hogy igen gazdag gondolatvilága van a most bemutatott művésznek.

A festőről és műveiről bővebben a http://ezekiel.fw.hu/ honlapon olvashatnak.

Veres Dávid
-hirdetés- -hirdetés-