A tavalyi évhez hasonlóan idén is az általános iskolások számára szervezett helytörténeti versennyel vette kezdetét a hétvégi város napi rendezvénysorozat pénteki napja. A hetedik-nyolcadik osztályosokból álló ötfős csapatok helyi vonatkozású, történelmi kérdésekben mérhették össze tudásukat.

 

A vetélkedő előzetes feladataként Jánossomorja nevezetességeiből készítettek bemutatót a csapatok, illetve gyűjtöttek olyan népszokásokat, melyek kimondottan a három egykori faluban voltak jellemzőek. A szentjánosi iskola új, multimédiás tantermében rendezett versenyen az előre elkészített prezentációk előadása mellett egy közel ötven kérdéses tesztsort is ki kellett töltenie a hét csapatnak. A résztvevő tanulók segítségként a már korábban megjelent, Jánossomorja történetét összefogó könyveket használhatták. Ezekből egy-egy feladatot önállóan is feldolgoztak, ám később a verseny kérdései is innen kerültek ki. Az idei vetélkedő fő témakörei a világháborút követő ki- és betelepítések, a környéken feltárt régészeti leletek, illetve a korabeli kulturális szervezetek története voltak.
A szellemi erőpróba nem titkolt célja az, hogy a mostani iskolások minél jobban megismerkedjenek szülővárosuk múltjával, ami a jól felkészült csapatok láttán úgy tűnik meg is valósult. A verseny legeredményesebb csapata 127 ponttal a Klafszky tagiskola 8. osztálya volt, a második helyezett a szentjánosi 7. a osztály csapata volt 122 ponttal, míg a harmadik, 120,5 ponttal a Klafszkys hetedik osztály lett.
A díjazottak jutalmul a tavaly megjelent jánossomorjai helytörténeti füzetekből és a települést bemutató filmből kaptak csapattagonként egy-egy példányt, a többi résztvevőnek pedig emléklappal köszönték meg a játékot.

VD

-hirdetés- -hirdetés-