Szeptember 20-ával kerül a minisztériumhoz az a közlekedési felmérés, ami alapján eldől: megszüntetik-e a személyszállítást a Hegyeshalom-Csorna közötti vasútszakaszon, vagy sem. Bár a vizsgálatban elvileg az érintett települések véleményét is ki kell kérni, Jánossomorját mindezidáig nem kérdezték meg arról, mit szólna a személyforgalom esetleges leállításához.

 

Hogy meddig láthatunk még a vasútállomásra beguruló “kispirost”, azt nehéz megjósolni. Tavasszal ugyanis felmerült: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megszünteti a személyforgalmat a Hegyeshalom-Csorna vonalon, gazdaságtalanságra hivatkozva. A legfőbb szerv a Regionális Közlekedésszervező Irodák által a nyáron készített felmérés eredményeitől tette függővé a döntést. A szeptember 20-án a minisztérium elé kerülő mérleg kistérségenként vizsgálta a vonat- és a buszmenetrendeket, próbálva ésszerűsíteni, jobban egymáshoz igazítani a járatokat. Ez alapján tervezik meg a 2008-as menetrendeket. A már meglévő eredményekből nem árulhattak el semmit az illetékesek.

Vágányhírzár

Tóthné Temesi Kinga, a Regionális Közlekedésszervező Iroda vezetője annyit mondott,  „Nem csak a Csorna-Hegyeshalom, hanem valamennyi vasútvonalat és autóbusz-közlekedési vonalat felülvizsgálatuk. Utasszámlálások és igények alapján mérlegeljük, hogy hol indokolt annak további fenntartása és milyen módosítások szükségesek. Ám a konkrét döntés meghozatala a minisztérium feladata.”

Alap(el)vetés?

Bár tényeket nem, szempontokat megtudhattunk: Országosan csökkent az utaslétszám, mind a vonat, mind a buszközlekedésben, ami szükségessé teszi az ésszerűsítést. Azonban például a munkahelyre, iskolába való eljutás lehetősége az alapvető közszolgáltatáshoz tartozik, ez minden településnél teljesülni fog a jövőben is. Így minden települést legalább egy fajta tömegközlekedéssel elérhetővé kell tenni. Más szóval, azokon a településeken, ahol a vasút mellett van buszközlekedés is, könnyen megfogyatkozhatnak, megszűnhetnek járatok.

Szerintük

A csatlakozások várható, ugyancsak a felmérésnek köszönhető jobb összehangolása akár még kihasználtabbá is teheti a vonalat. Ugyanis mind a dolgozók mind az utasok szerint  sokan azért nem választják a vasutat mert a legtöbb csatlakozást – néha csupán percekkel – de gyakran lekési a Jánossomorjáról induló szerelvény.

A felmérés eredményei alapján októberben dönt a minisztérium. Úgy tűnik azonban, a kutyát sem érdekli, mit szólnak mindehhez a jánossomorjaiak. Az iroda szerint a vizsgálat során kikérték az érintett települések véleményét és igényeiket, melyek módosíthatják a tervet, a városvezetés szerint azonban ez a mai napig nem történt meg. Bár egy májusi, kistérségi tanácsülésen felhívták a figyelmet a vizsgálatra, és arra, hamarosan felkeresik a településeket, Jánossomorja Város Önkormányzatának a mai napig nincs tudomása a megkeresésről.

Dr. Kurunczi Károly Jánossomorja polgármestere is meglepődve, tőlünk értesült arról, a felmérések az utolsó fázisban tartanak. Mint mondta, valóban, májusban egy kistérségi ülésen jelezte az iroda vezetője, szeptemberig lefolytatják az egyeztetéseket, ami azért is volt fontos, mert a hölgy az ülésen is jelezte, valóban felmerült a személyforgalom megszüntetése ezen a vonalon.

Bár a vizsgálatiban nem szerepel majd, az igények benyújtására azonban még a felmérés lezárultával is nyílik mód, mondta az irodavezető. Így a város, annak ellenére, hogy a hivatali szervek nem kérték a véleményét, még léphet az ügyben, ha gyorsan cselekszik. Mielőtt még ez utolsó vonat is elmegy.

Pedig

A jánossomorjai vasútállomás még mindig kihasznált, mondták az itt dolgozók, annak ellenére, hogy a rossz csatlakozások miatt sokan nem ezt a közlekedési módot választják. Az iskolaidő alatt rendszeresen több mint 400 ezer forintos forgalmat bonyolítanak. A másik, a vasutasok által felvetett gond, hogy a felméréseket nyáron, vagyis az iskolamentes időszakban végezték, amikor persze sokkal kevesebb azt utas.

Reményt adhat, hogy – több év hallgatás után – újra, nem hivatalosan, felmerült a vonal esetleges áramosítása, ami megkönnyítené a személyszállítást is.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-