Augusztus 28-án csöngettek be idén a Körzeti Általános Iskolában, tehát négy nappal korábban, mint az ország többi intézményében. Ezt a négy napot azonban télen visszakapják a jánossomorjai gyerekek és pedagógusok. Az intézmény összesen 540 gyerekkel kezdte meg az idei tanévet.

 

Kedden volt az első tanítási nap városunk iskoláiban. Mindenhol máshol csak szeptember 3-án, hétfőn kezdődik a tanév. Nálunk azonban ennyivel hosszabb lesz majd a téliszünet és a síszünet. Február 17 és 21 között tervezi ugyanis az iskola a sítábort, és ez az időszak szünet lesz azoknak, akik nem mennek síelni. Ezen kívül a téliszünetet is meghosszabbítják két nappal, így nem január 3-án, csütörtökön kezdődik majd a tanítás, hanem csak 7-én, hétfőn. Ehhez azonban majdnem egy héttel korábban kellett kezdeni a tanévet, mert a 181 tanítási napnak meg kell lennie.

Idén már az újrónafői gyerekek is Jánossomorjára járnak iskolába. Bella Zsolt igazgató szerint az első tapasztalatok azok azt mutatják, hogy elég nagy a lemaradásuk az újrónafői tanulóknak a jánosiakhoz képest. Ez annak tudható be, hogy Rónafőn a kis létszám miatt összevont csoportokban folyt az oktatás. A jánossomorjai iskolák pedagógusai így most azon dolgoznak, hogy egy szintre hozzák őket a többiekkel.
Az újrónafői tagintézmény megszűnésével az ottani hét pedagógust el kellett bocsájtani. Jánossomorján két tanár ment nyugdíjba, helyettük nem vettek föl senkit.

Minden pedagógusnak heti 22 óra lett idén a kötelező óraszáma. A tanítóké így eggyel emelkedett, a tanároké kettővel.

A körzeti iskola összesen 540 diákkal kezdte meg a tanévet, ez 72-vel kevesebb, mint a tavalyi.

Minden évben tapasztalható némi drágulás a tankönyveknél. Idén a könyvcsomagok ára 6 és 14 ezer forint között mozgott, a legtöbbet, majdnem 14 ezer forintot a központi intézmény hetedikes angolosai fizették. A legolcsóbban, hatezer forinttal a hatodikos, három órában nyelvet tanuló németesek úszták meg. A nyár folyamán a központi intézmény előtt térkövet raktak le, a biciklitárolókat pedig a belső udvarra tették át. A régi fizikatermet multimédiás teremmé alakították át, interaktív táblával, projektorral, hangosítással, új bútorokkal. Az alsó tagozat épületében befejeződött a teljes villanyvezeték-csere és a Szemünk Fénye program keretében a lámpák cseréje is. A volt Karner-iskola speciális nevelési igényű diákjai idén már a Klafszky-tagiskolában tanulnak. Az integráció miatt külön tanári szobát alakítottak ki a Klafszkyban a most átköltözött karneres tanároknak, és egy nagy osztályterem megfelezésével két kicsit alakítottak ki, hogy növeljék a helyiségek számát. Így viszont megmaradhatott a tornaterem, nem kellett osztályteremmé alakítani.
Így tehát részben megváltozott, megújult környezetben vágnak neki az új tanévnek a diákok és a pedagógusok.

Jakab Viktória

 

-hirdetés- -hirdetés-