Még 3,7 millió forintot szavazott meg a sportegyesületnek a város képviselő-testülete a szerdai ülésén. A megmaradt 2,3 millióval együtt így összesen 6 millióból gazdálkodhatnak a második félévben. A döntést azonban komoly vita előzte meg.

 

A legnagyobb indulatokat kiváltó téma – a várakozásoknak megfelelően – a sportegyesület támogatásának kérdése volt Jánossomorja Város Önkormányzatának legutóbbi, augusztus 29-én tartott képviselő-testületi ülésén. A Jánossomorja SE ezév második félévére tervezett költségvetéséből kiderül, hogy 2007 augusztus 31 és december 31 között 6.550.000 forintra tervezik az egyesület összes kiadását. Az egész évre kilátásba helyezett 8,6 milliós önkormányzati támogatásból az első félévre 6,3 milliót kapott meg a JSE, így 2,3 milliójuk maradt a második félévre. Ehhez még 4 milliót kértek most a testülettől, így a Hipp és a Leier cégektől kapott 100- illetve 150 ezer forintos támogatással együtt meglenne a szükséges 6.550.000. Ebből összesen 1.659 000 forintot szánnak a baseball, a kosárlabda, a karate és a teke szakosztályokra, a többi a labdarúgásra megy el.
A JSE finanszírozásának kérdését a júliusi ülésről halasztotta augusztusra a testület. Egy hónapja még az is felmerült, hogy az önkormányzat egyáltalán nem egészíti ki a megmaradt 2,3 millió forintot, aztán mégis a támogatás növelése vált valószínűbbé. Annyi pénzből ugyanis lehet, hogy még a megyei első osztályban sem, csupán a második vonalban indulhattak volna labdarúgóink, akik az előző idényben még az NB III-ban szerepeltek, igaz, sikertelenül.

Luka János, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke a szerdai képviselő-testületi ülésen hiányosnak nevezte a JSE mostani, második féléves költségvetési beadványát. Szerinte több tétel is részletezésre szorulna, ráadásul kiderül belőle, hogy nem működik jól a JSE gazdálkodása, mert ha így lenne, akkor nem fordulhatna elő, hogy többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak. (Szerepel ugyanis az anyagban egy 1 millió forintos tétel az első félévben ki nem fizetett számlák címén.)
Luka szerint egy egyesületnek törekednie kellene a bevételekre is, és nem kellene belemenniük olyan kiadásokba, amelyek felborítják az egyensúlyt. Az önkormányzat lyukas vödörbe töltögeti a vizet a JSE támogatásával – fogalmazott Luka János. A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ezért az előzetes bizottsági ülésén nem tett javaslatot a JSE költségvetésének elfogadásával kapcsolatban, mert a beadványt nem találta megfelelőnek, és nem látja benne a helyes gazdálkodás irányába tett lépéseket.

Nemes Csaba határozottan ellenezte a 4 millió forint ilyen módú odaítélését. Szerinte a JSE régóta bohócot csinál az önkormányzatból. „Nem először halljuk azt, hogy most az egyszer még segítsünk” – mondta. „Jánossomorján jelen pillanatban gyakorlatilag nincs labdarúgás. Ha presztízskérdést csinálunk ebből, akkor persze oda kell adni a plusz 4 milliót, mert kínos, hogy nincs csapatunk, de sajnos itt tartunk, hogy nincs.” Felhívta a figyelmet arra, hogy sokaknak eszébe juthat: az óvodának 23 kiscsoportos korú gyereket vissza kellett utasítania helyhiány miatt, pedig abból a pénzből, amit a focira áldoznak, akár egy új óvodai csoportot is lehetne indítani.
Nemes Csaba – ahogy azt már korábban, az egyesülettel folytatott tárgyalások során is jelezte – csak bizonyos feltételekkel adná oda a kért pénzt: a 2007-2008-as megyei bajnokságban az első hat helyezett között kell lennie a csapatunknak, és maximum három idegen játékos játszhat nálunk. Ha ezek nem teljesülnek, akkor a képviselő szerint meg kell vonni a támogatást, és akkor bizony szünetelne a futballszakosztály működése. Akkor legalább a többi szakosztálynak adhatnák azt a pénzt.

Az előző idény lezárulta óta formálódó tárgyalások és esélylatolgatások során feltételként felmerült – a három főre maximált légióslétszám mellett – az is, hogy az edzőkön kívül más honoráriumra nem költhet az egyesület. Úgy tudjuk, az idény kezdete óta e feltételek csak részben teljesültek.

Nemes Csabával szemben Fazekas Imre és Drobnitsch Tamás, az egyesület idény végén, viharos körülmények között, hirtelen lemondott korábbi elnöke adtak hangot a másik végletes véleménynek. Drobnitsch szerint a JSE vezetése erején felül áldozatos munkát végez a csapat fenntartásáért. Fazekas Imre a Karner Ádám Speciális iskolához hasonlította a helyi focit: örülni kell, ha elérnek akár csak egy kis eredményt is, mert ez most a javítás időszaka. Mint mondta, volt már mélyponton a csapat a 80-as években is, akkor sem kérdőjelezte meg az önkormányzat a labdarúgás létjogosultságát. Szerinte életben kell tartani a focit, oda kell adni nekik a pénzt, és meg kell nézni közelebbről, hogy mi a gondjuk, és segíteni kell nekik. Fazekas Imre azt mondta, amekkora összegre szükségük van, azt ő feltétel nélkül megszavazza. Fazekas emellett a testnevelő tanárokat is vádolta azzal, hogy nem vesznek részt a sportéletben. „Olyan település sincs még egy, ahol a testnevelő pedagógusok kiszállnak a sportegyesület munkájából és nem támogatják a focit.” – mondta. Bella Zsolt a tanárok számonkérését ellenezve azt mondta, értékelni kellene a pedagógusok közösségi szerepvállalását, és azt, hogy eredményesen készítik fel a gyereket többek között a sportversenyekre is.
Luka János egy alapítvány létrehozását javasolta, mert, mint mondta, az egyesület nem tipikusan jó gazdálkodó szervezeti felépítési forma, ezért a finanszírozási módot kellene újragondolni, struktúrát kell váltani. Dr. Kurunczi Károlypolgármester azt kérte Luka Jánostól és a többi képviselőtől is, hogy keressenek egy működő modellt a javasolt alapítványra.

Drobnitsch Tamás és Balsay Sándor szerint ebben a témában külön fórumot, vitanapot kellene tartani. Nemes Csaba szerint ez fölösleges, hisz a JSE legutóbbi közgyűlése is szégyene volt Jánossomorjának (lásd Elnök már van, csapat még nincs című cikkünket.) „Hányadszor rendezzünk még fórumot?” – kérdezte a képviselő. „Úgy érzem, megint mindenki vacillál. Dönteni kell.”

Lőrincz György szerint „akárhogy döntünk, két rossz közül választunk.” Hiszen a pénzt sem kellene szórni, meg a focit sem kellene veszni hagyni. (A képviselő a szavazáskor egyébként tartózkodott.)

A szavazás során ketten – Nemes Csaba és Veres Dávid – voksoltak a 4 millió forint feltételekhez kötése mellett. Heten feltételek nélkül megadták volna az összeget, öten viszont tartózkodtak. Ezért kompromisszumos megoldás és új szavazás kellett. Így végül egy alternatív javaslat mellett döntött a testület 8 igen szavazattal: 3,7 millió forintot adnak a JSE-nek, így a megmaradt 2,3 millióval együtt kereken 6 milliójuk lesz a második félévre.

-hirdetés- -hirdetés-