Több, mint hatvan veterán autó hajtott keresztül Jánossomorján csütörtökön délután. A látványos, 1950 és 1976 közt gyártott járművek egy nemzetközi veteránautó-túra részeként érintették településünket, mely egyben az Oldtimer Szuperkupa negyedik futama is.

 

A résztvevők mindkét versenynapon Sopronból indulnak, és oda is érkeznek vissza. Csütörtökön a Dunántúl nyugati részét érinti az útvonal, a második napon pedig Burgenlandot térképezik fel a veterán gépek. Az oldtimer cím megszerzésének legfőbb kritériuma a korhű állapot mellett az, hogy az adott jármű betöltse a harmincadik életévét.

A találkozó verseny-jellegét az adja, hogy az egyes szakaszokat meghatározott idő alatt kell a csapatoknak teljesítenie, különböző ügyességi feladatok elvégezése mellett, így nem egymás előzése, hanem a technika, illetve az előre kiszámolt átlagsebesség megtartása a fontos. Természetesen a KRESZ szabályainak betartása mellett.

A településünkön több mint egy órán át feltűnő régi autók között több már a hatvanadik életévéhez közeledik. Így például az ötvenes évek elejéről származó Citroennel, MG-vel, vagy Chevrolettel is találkozhattak a nézelődők. A hatvanöt autó közt szép számmal szerepeltek Mercedesek, BMW-k, de egy, a szocializmus éveit idéző, s a mi szemünknek talán nem is annyira szokatlan matuzsálem Lada is látható volt. A kormány mögött neves közéleti személyiségeket – például Sváby Andrást – is megtalálhatta az eső ellenére kitartó helyi szemlélő.

Veres Dávid
-hirdetés- -hirdetés-